"Tou první bude představení spojující němý film Dobrodružství prince Achmeda, vytvořený v roce 1926 speciální metodou stínohry z Pohádek tisíce a jedné noci, s multiinstrumentálním vystoupením britského performera Smithe. Dalším festivalovým tahákem bude druhá premiéra nového pořadu Náš svět v podání Vojenského uměleckého souboru Ondráš v prostorách amfiteátru," uvedl Kneisl.

Atraktivní podle něj bude i úvodní koncert nazvaný Cimbálové hrátky pro malé i velké svátky, který nabídne díla známých skladatelů v interpretaci nejlepších cimbalistů. Základem festivalu je soutěž ve hře na cimbál, letos rozšířená o čtvrtou kategorii nejmladších žáků. "Vítězové interpretační soutěže zahrají na závěrečném galakoncertě v sobotu 27. května," uvedl ředitel.

Hru na cimbál si ale bude moci 25. května na náměstí vyzkoušet i veřejnost. "Chceme cimbál dostat mezi lidi obrazně i doslovně, proto bude znít hudba mimo jiné i na vlakovém nádraží. Ve středu 24. května mezi 14:00 a 16:00 se tu představí dětská cimbálová muzika ZUŠ Zlín Morava," řekl Kneisl.

Festival se koná každý druhý rok, jeho zakladatelkou je Růžena Děcká. "Dnes, po 25 letech od založení festivalové tradice, už máme z čeho čerpat. Podařilo se nám rozvinout v mladých lidech jejich tvůrčí, skladatelský a umělecký potenciál a uplatnění nástroje je v současnosti už opravdu ve všech hudebních žánrech," uvedla Děcká.