"Pro vlastníky nemovitostí je však někdy složitější vypořádat se s požadavky památkové péče," připustil Fabeš. Historické jádro města bylo podle něj ještě před zápisem městskou památkovou rezervací s jasně stanovenými principy památkové ochrany. "V tomto směru kromě navýšení administrativy nedošlo k žádnému zpřísnění principů," řekl Fabeš. Na druhé straně jsou podle něj důsledněji posuzovány stavební úpravy. Vlastníci však mají možnost na obnovu svých památkových objektů čerpat dotace z programů ministerstva kultury, Kraje Vysočina i od města.

Pětadvacátému výročí zápisu prvních českých památek na seznam UNESCO a zároveň 45. výročí Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se dnes na telčském zámku věnovala slavnostní konference. Zúčastnili se jí představitelé Národního památkového ústavu, ministerstva kultury, samotného města a dalších institucí.

Podle generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové splňuje Telč řadu kritérií, které definovalo centrum světového dědictví. "Telč má unikátní a zcela nestandardní středověký půdorys, má úžasnou architekturu tvořenou měšťanskými domy se škálou renesančních a barokních štítů, má zámek, který je dominantou města, a řadu dalších památek. Celek dotváří unikátní soubor městských rybníků. Město je z celosvětového hlediska něčím výjimečným a je třeba si toho vážit," řekla Goryczková.

Telč byla i dříve místem vzdělávání a kultury a zároveň zajímavým místem pro filmaře a pro turisty. Po zápisu do seznamu UNESCO se vše ještě umocnilo. Svá pracoviště mají ve městě Masarykova univerzita Brno a ČVUT Praha, školicí centrum zde mělo v minulých letech ministerstvo školství a nyní Finanční ředitelství Praha. "Je celkem logické, že právě Telč je sídlem krajského pracoviště NPÚ. Top pracovištěm je Centrum excelence Akademie věd," uvedl Fabeš. Revitalizace areálu Panského dvora, výstavba nového zimního stadionu a připravovaný projekt Domova pro seniory podle něj dokazují, že je město zajímavé i po soukromé investory.

Nejnavštěvovanější památkou je v Telči státní zámek. V posledních třech letech se počet jeho návštěvníků blížil sto tisícům. Vyšší návštěvnost ale loni zaznamenaly i jiné městské památky. Na věž sv. Ducha přišlo kolem 17.000 lidí, podzemí navštívilo téměř 8000 a rozhlednu 7000 turistů.