Retrospektivní expozice sleduje všechna autorova klíčová tvůrčí období v dobových souvislostech. Věnuje se rané Vokolkově meziválečné tvorbě, tedy grafikám a ilustracím 30. let, sleduje prostřednictvím velkoformátových tisků a projekce i ojedinělé poválečné malířské freskařské dílo, vytvářené autorem pro regionální sakrální objekty. Mapuje také následné variabilní sochařské objekty vznikající od přelomu 70. let. Podstatná část sochařského ale i freskařského odkazu Vojmíra Vokolka byla přitom v uplynulých desetiletích nenávratně zničena či ztracena.

Přehlídku doprovází dokumentární snímek režiséra Marka Tichého, natočený v posledních letech autorova života a odrážející rozporuplnou reflexi a přijetí Vokolkova díla v samotném závěru jeho umělecké dráhy. Výstava potrvá do 4. června.

Vojmír Vokolek (3. 6. 1910 - 30. 7. 2001) se narodil v Pardubicích v rodině tiskaře Václava Vokolka. Studoval na VŠUP v Praze v sochařském ateliéru Jaroslava Bendy, později pokračoval v grafické speciálce F. T. Šimona na Akademii. V období 30. let ilustroval knihy tištěné v rodinné tiskárně. S bratry Vlastimilem (1903 - 1985) a Vladimírem (1913 - 1988) založil známou edici Lis tří bratří. Vlastimil tiskl, básník Vladimír psal a výtvarník Vojmír ilustroval. Za války vytvořil cyklus dřevorytů Svatých patronů českých. Do roku 1949 vyšlo v rodinné edici na sedm svazků, poté byla poúnorovým režimem tiskárna zničena.

Vojmír se živil jako restaurátor. V letech 1958 až 1983 vytvořil ojedinělé freskařské dílo. Od závěru 60. let pracoval se dřevem v pronajatém opuštěném statku v Dvakačovicích u Pardubic, kde vytvářel osobité minimalistické symbolické objekty také z kamene a plechu. Své dílo doprovázel experimentálními básnickými texty blízkými fónické poezii.

Projekt zaměřený na rodinu Vokolkových kromě výstavy zahrnuje i přípravu literární konference, dalších menších dokumentárních výstav, zamýšlené pojmenování nové pobočky Krajské knihovny Knihovnou bratří Vokolků, komentované prohlídky kostelů i vzpomínkové akce.

Rovněž pardubická galerie Art Space NOV připravila výstavu děl Vojmíra Vokolka s názvem Noc a den. Ukazuje několik zásadních děl z poslední etapy autorova života.