"Pan Forman si jako malý chlapec vždycky přál, aby v Čáslavi jezdily tramvaje. Snažili jsme se mu tohle přání jakýmsi způsobem splnit," řekla ČTK ředitelka čáslavského divadla a kina Eva Albrechtová.

Návštěvníci budou moci vedle výstavy zhlédnout záznam inscenace Dobře placená procházka, na níž režisér spolupracoval se syny Petrem a Matějem. Kromě Formanových narozenin si připomenou i to, že místní kino nese už 15 let režisérovo jméno. "Původně se jmenovalo Svět. Kin s takovým názvem bylo v republice 42, ale kino Miloše Formana žádné, takže se to nabízelo," připomněla Albrechtová.

Čáslav v minulosti vzdala hold svému rodákovi i přejmenováním ulice, v níž dodnes stojí filmařův rodný dům, na Formanovu. Učinila tak na počest rodičů režiséra Anny a Rudolfa, kteří během druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Slavnosti, která se v roce 2008 při této příležitosti konala, se slavný režisér osobně zúčastnil. "Asi nejvíc mi utkvělo v paměti, jak je pan Forman naprosto normální, milý, vstřícný, pohodový člověk," zavzpomínala Albrechtová.

Podle starosty Jaromíra Strnada si režisér tehdy rád připomněl chvíle, které v Čáslavi strávil. "Miloš Forman rád vzpomínal na svoje dětství, které tady prožil. On tady žil do osmi let," uvedl Strnad. Režisér se tehdy svěřil, že už si nepamatuje, co dělal včera, ale pamatuje si prý přesně, co se dělo v této čáslavské ulici.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman se 60. letech se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žije v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.