Podle dnešní zprávy agentury Interfax byl z PEN klubu vyhozen spisovatel Sergej Parchomenko, i když důvodem údajně byla blíže neupřesněná pomluva čestného předsedy PEN klubu Andreje Bitova. Podle Interfaxu je ale všem jasné, že skutečným důvodem je tvrdá Parchomenkova kritika na adresu vedení klubu za jeho odmítavý postoj vůči Sencovovi. Rozhodnutí distancovat se od výzev k Sencovově propuštění označil Parchomenko veřejně za ostudné.

Režisér Sencov byl odsouzen za údajnou přípravu teroristických útoků na anektovaném Krymu. Kyjev kauzu označuje za politickou a neúspěšně žádá o jeho vydání. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno Sencova obvinil, že "svůj život zasvětil terorismu". Za Sencova se postavila Evropská unie, USA, Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Moskevský PEN klub ale souhlasí s hodnocením Putina.

Bezprostředně po Parchomenkově vyloučení opustil PEN klub známý ruský básník a esejista Lev Rubinštejn, který stanoviska klubu označil za nepřijatelná a Parchomenka se zastal. Podle Rubinštejna je Parchomenkovo vyloučení jasnou známkou rozkolu. Výzvu k Sencovově omilostnění, kterou PEN klub odsoudil, podepsalo 60 ruských spisovatelů.

Ruský PEN klub se v posledních letech potýká s problémy, které vyvolává jeho konzervativní politická orientace. Klub opustili známí spisovatelé Ljudmila Ulická, Viktor Šenděrovič, Vladimir Vojnovič a mnozí další.