O vítězích obou pěveckých kategorií rozhodli čtenáři Opery Plus svým hlasováním na stránkách portálu, a to na základě nominací oslovených hudebních publicistů. Za nově nastudované výkony, které bylo možné sledovat na tuzemských scénách a v případě českých zpěváků také na scénách zahraničních, bylo v sezoně 2015/2016 nominováno do hlasování celkem 14 pěvkyň a 11 pěvců. "Během třítýdenního hlasování čtenářů Opery Plus bylo odevzdáno dohromady 11.021 hlasů," sdělil ČTK šéfredaktor portálu Opera Plus Vít Dvořák.

Vítězka ženské kategorie, sopranistka Olga Jelínková, členka Moravského divadla v Olomouci a stálý host Národního divadla, byla nominována za ztvárnění titulní role ve Stravinského Slavíkovi na scéně Národního divadla. Tenorista Jaroslav Březina, sólista operního souboru první české scény, si nominaci vysloužil svým Lacou v Janáčkově Její pastorkyni v inscenaci Národního divadla v Brně.

Mimořádnou Výroční cenu za celoživotní zásluhy o rozvoj pěveckého umění převzal Alois Ježek, zakladatel a dlouholetý ředitel Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, která už příští týden zahájí již svůj jedenapadesátý ročník.

Zpravodajský portál o klasické hudbě, opeře a tanci Opera Plus uděluje své Výroční ceny od roku 2013. Vedle dnes oceněných jsou v operní kategorii jejich dosavadními držiteli sopranistky Jana Šrejma Kačírková, Dana Burešová a Tereza Kavecká, tenoristé Aleš Briscein a Ondřej Koplík a basbarytonista Adam Plachetka. Mimořádnou výroční cenu mají od loňska iniciátorky operních produkcí v pražské Šárce Renée Nachtigalová a Jana Divišová.

V taneční kategorii, jejíž vítěze letos vyhlásili již v březnu, výroční ceny Opery Plus získali Tereza Němečková, Adam Zvonař a choreograf Viliam Dočolomanský. Dosud v této kategorii získali Výroční ceny také primabalerína Daria Klimentová, její kolegové Tereza Podařilová, Marta Drastíková, Alexandre Katsapov a Ondřej Vinklát, a také choreografové Jan Kodet, Libor Vaculík a Petr Zuska.