Inscenace bude první očekávanou premiérou nové sezony. "Vypráví o tom, jak mašinfíra Lojza denně jezdí po svých zajetých kolejích na trase Ostrava-Vídeň. Dělá svou práci dobře, má ji rád, ale trápí ho, že jeho syn propadá z dějepisu," popsala děj Mičková.

Jednoho dne se mu zjeví duch Vláčník Vlakomil, který odnepaměti jezdí po všech tratích Evropy a umí se po nich pohybovat i v čase. Poradí Lojzovi, aby svému synkovi proměnil dějepis na dobrodružné výpravy do dějinných událostí. "A hned spolu vyrazí do průmyslové revoluce v Anglii, projedou pak spolu řadu dalších míst a časů, až dospějí k výletu vlakem zvaným Pendolino," dodala.

Inscenace je určena divákům od devíti let. Premiéra se uskuteční v pátek 25. listopadu od 17:00 na hlavní scéně DLO.

Celkem v této divadelní sezoně ostravští loutkáři uvedou čtyři premiérové inscenace. Všechny jsou určeny dětem. Malí diváci se mohou těšit například na Dášeňku čili život štěněte Karla Čapka či divadelní verzi knihy Ivy Procházkové Středa nám chutná. Poslední premiérou bude představení pro děti od tří let Jak šlo vejce na vandr. Známou pohádku o vajíčku, které nechtělo do těsta, připravuje umělecký šéf divadla Václav Klemens. Uvedena bude na alternativní scéně divadla.

"Dramaturgický plán na novou sezonu skrývá představení pro děti malinké i větší. Divadlo loutek letos navíc vsadilo na osvědčené tvůrce, kteří mají na kontě povedené a oblíbené inscenace nejen pro děti," řekla mluvčí.