Akce Šumava - Příběh lesa aneb Váchalovská divadelní pouť čerpá z odkazu grafika, ilustrátora, malíře, sochaře, řezbáře, spisovatele a básníka Váchala.

"Zejména vycházíme z Váchalova díla Šumava umírající a romantická, které je vzhledem k pouhým jedenácti výtiskům a jedinečné výtvarné kvalitě zpracování jednou z nejvzácnějších, nejkrásnějších a nejtajemnějších českých knih. Dílo vzniklé v atmosféře tísnivé existenční nouze je navíc také nejdražší prodanou českou knihou," uvedl scénárista představení Vojtěch Bárta.

Ve svém slavném díle tulák, milovník a znalec Šumavy Váchal vzdal v obrazech hold mizející šumavské divočině. V textu, kde se střídají eseje, próza i básně, zachytil i drama lidského zápasu s přírodou.

"Tým Chemického divadla a Rašeliny podobně jako Váchalova kniha neusiluje o politické dílo - tvoříme obrazy na hranici světů, hrajeme si s metaforami, inspirujeme se přírodou, spiritualitou, podvědomím a sny," dodal Bárta.

Site specific art je umění, které pracuje s konkrétním místem, jeho atmosférou a historií. Krajinné umění, land art je zjednodušeně řečeno umění vsazené do přírody.

Váchalovská vycházka na Svatobor, která se uskuteční 28. a 29. října odpoledne, je přípravou k většímu projektu, který Chemické divadlo na jaře 2017 uvede ve svém domovském prostoru v Praze.