"Chtěli jsme obsáhnout celou jeho mysl. Smyslem výstavy je vzbudit dojem, že všichni mohou fungovat, žít a tvořit stejně jako on. Výstava je jakýsi model celostního vzdělávání pro děti," uvedla Dobiášová.

Expozice je rozdělena do dvou částí. Leonardo, který žil na přelomu 15. a 16. století v době renesance, je autorem mnoha klíčových vynálezů pro budoucnost lidstva, ale i snílkovských nápadů. První část programu je nazvaná Objevárium: Leonardo. "Návštěvníci Sladovny, která je primárně určena pro rodiče s dětmi, tu dostanou možnost vyzkoušet si načrtnout Leonardovy kresby, manipulovat s modely Leonardových vynálezů, hrát si v jeho válečném tanku, postavit přenosný most, digitálně přetvořit vlastní tvář do podoby Mony Lisy či sestavit anatomické modely," uvedla Dobiášová.

"Monu Lisu budou děti dotvářet pomocí tabletů, projektor ji bude promítat na plátno. Mona Lisa zde bude vystavená do doby, než ji přetvoří další dítě," řekla Dobiášová. Součástí je také model tanku, který ale slouží jako zklidňující prostor pro odpočinek s krasohledy.

Jedno ze zastavení expozice je věnováno Leonardově obrazu Poslední večeře páně. K jednotlivým postavám na obrazu mohou lidé připojovat věty, které jsou vedle napsané na tabulkách s magnety, a vytvářet tak vlastní příběh.

Druhá část výstavy je nazvaná Leonardium. Jde o prostor inspirovaný da Vincim a vytvořený podle modelu kutilské laboratoře (Tinkering Lab) světově proslulého muzea Exploratorium v San Francisku. Je to otevřený prostor pro tvoření a vynalézání. "Prostor je vybavený množstvím různých materiálů, kde si každý může procvičit svou vlastní kreativitu a konstruktérské dovednosti," řekla Dobiášová.