Řadu exponátů na výstavu zapůjčil Národní filmový archiv. "Lze ji označit za jeden z předstupňů nějakého muzea, které bychom v Praze rádi viděli," řekl před dnešní vernisáží generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. Podle generálního ředitele NTM Karla Ksandra rozsáhlá expozice připomíná 120 let od první filmové projekce v českých zemích. Stalo se tak 15. července 1896 v Karlových Varech a uspořádali ji zástupci Edisonovy společnosti.

Výstava návštěvníky vtáhne do období počátků filmu na konci 19. a v první třetině 20. století, přiblíží dobovou filmovou techniku i tvorbu. Pozornost věnuje vynálezům a objevům vedoucím ke vzniku kinematografie, kočovným kinům i prvním stálým biografům v českých zemích.

Příchozí se dozvědí o zakladatelích české kinematografie, mezi které patřili Jan Kříženecký, Josef Šváb Malostranský, Otto Heller či Alois Jalovec. Seznámí se s tím, jak se první filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší filmové ateliéry.

Poprvé návštěvníci NTM spatří oživlé chronofotografie od Étienna-Julese Mareye, díky nimž se přenesou do Paříže přelomu 19. a 20. století. Nechybí ani prezentace dalšího předchůdce kinematografie, Charlese-Émile Reynauda, tvůrce filmového pásu uchovávaného ve sbírkách NTM, který byl zapsán do světového registru dokumentárního dědictví Paměť světa UNESCO. Téměř v životní velikosti uvidí scénu z natáčení filmu Zlaté srdéčko z roku 1916 i kočovný kinematograf Aloise Boudy. Výstavu doplní projekce hraných i dokumentárních snímků z počátků kinematografie v českých zemích.

Jednu z největších letošních výstav muzea doprovází katalog i publikace zaměřená na sbírku kamer NTM do roku 1930. O víkendech se uskuteční filmové workshopy určené dětem i dospělým a tematické projekce, pořádané s Národním filmovým archivem. Výstava potrvá do 26. března příštího roku.