Součástí národního zahájení tradičně je předávání titulů Nositel tradice lidových řemesel těm, kteří se věnují tradičním řemeslným postupům. Cenu udílí ministr kultury. Letos se jimi stanou Josef Fidler z Hlinska, který se zabývá ruční výrobou textilie zvané žinylka, a Jiří Rücker z Peček, který vyřezává perníkové formy. Výstava výrobců, kteří ocenění za udržování tradiční výroby dostali v minulosti, začne v pátek 2. září.

Josef Fidler se již dlouho věnuje ručnímu tkaní látek typických pro oblast Hlinecka. Od roku 2014 se soustředí na obnovu výroby ručně tkané žinylky, jejíž podomácká výroba byla významným zdrojem obživy tkalců na Hlinecku. Postupně se mu podařilo obnovit již téměř zaniklý výrobní postup zavedený na konci 19. století.

Jiří Rücker postupně vyzkoušel řezbu reliéfů, figurek i loutek, aby nakonec zakotvil u reliéfních forem na perník. Studiem literatury a předmětů v muzeích se osvojil typickou ikonografii perníkových forem, způsob jejich výzdoby i vrstvení jednotlivých hloubkových plánů. Díky tomu dnes vytváří nejen kopie historických forem, ale ztvárňuje i své vlastní náměty a motivy.

Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají movité kulturní dědictví.

V České republice se nezpřístupňují jen oficiálně prohlášené kulturní památky, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov (radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů), které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.

Slavonice, které leží v jižní části Českomoravské vysočiny u rakouských hranic, jsou prohlášené Městkou památkovou rezervací. Město je jedinečné na první pohled díky dochovanému souboru renesančních sgrafitových fasád zdobících měšťanské domy i městské brány. Díky dochovaným kvalitám historického města byly Slavonice v roce 2003 navrženy na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.