"Souvisí to s naší dlouhodobou snahou posílit "industry" část festivalu. Filmoví profesionálové přijíždějí do Karlových Varů stále ve větším počtu. Najednou získávají prostor, který je velmi reprezentativní a který má fenomenální výhled na Karlovy Vary. Stává se to místem setkání, prezentací, mítinků a podobně," uvedl Mucha.

Vedle zhruba 600 filmařů, kteří na festival přijíždějí, do Varů míří i stovky dalších profesionálů. Podle Muchy jejich zájem o karlovarský festival souvisí i se zájmem o Českou republiku jako filmovou destinaci pro natáčení. "Do Karlových Varů přijedou i zástupci společnosti Comcast, která sdružuje největší filmová studie, jako jsou NBC, Universum a podobně, protože časopis Variety, který je nejdůležitější filmový časopis na světě, letos udělal speciální přílohu Billion Dollar Location: Czech Republic (Miliardová lokace Česká republika)," uvedl Mucha.

Speciální příloha časopisu vyšla 21. června v rámci běžného čísla magazínu a je třetím speciálním vydáním o zajímavých filmových destinacích, přičemž Česku předcházely jen přílohy o amerických státech Louisiana a New Mexiko. "Je cítit, že Praha a Česká republika jsou mimořádná místa pro natáčení," doplnil Mucha.

Na vlně zájmu filmařů o Česko se chce svézt i Karlovarský kraj, který propaguje region nejen jako lázeňský a turistický, ale i jako ideální pro filmaře. Kraj pomohl už realizovat několik filmových projektů.

Zájem je i o samotné Karlovy Vary, kde se natáčely desítky filmů včetně těch holywoodských. Například čínští filmaři obsadí Grandhotel Pupp a jeho okolí hned po skončení letošního filmového festivalu a budou v něm natáčet.

pnp ktp