"Pro nás je festival Nultý bod příjemným zakončením a shrnutím sezony. Během celého roku pečlivě vybíráme, co se urodilo na evropské scéně, a snažíme se přivézt tato představení do Prahy," říká dramaturg festivalu a umělecký šéf souboru Spitfire Company, Petr Boháč. Představení zahrnutá v programu podle něj reflektují aktuální společenská i umělecká témata, někdy formou vážnou, jindy s humorem či určitou ironií.

Nultý bod 2016 zahájí dánská performerka Kitt Johnsonová s jejím nejnovějším představením Post No Bills, které vzniklo v roce 2015 a posbíralo již několik prestižních ocenění. Podle programu festivalu je "prozkoumáváním transformativní síly krize", vypráví o chvílích, kdy "přicházejí těžké časy, když lodě troskotají a pustošení systematickou krizí se stane chronickým. Když už si nemůžeme dovolit zaměňovat expanzi s rozvojem, když volbou je smrt nebo změna". "Právě tady potkáme zlomeného člověka bez iluzí, člověka s prázdnýma rukama. Je zpět na bodu nula a znovu objevuje začátek," říká autorka, která sama svou choreografii ztvárňuje na scéně.

Na festivalu vystoupí také řecko-německé loutkové duo Merlin Puppets, absolventská práce slovenské tanečnice Bory Debnárové s názvem Uroboros, představení Black Regent s prvky nového cirkusu britského hudebně-tanečního dua nebo třeba oblíbené kousky poslední sezony českého pohybového divadla - Lessons of Touch a Vypravěč. Informace o programu jsou na www.nultybod.cz.

Do 3. července se v Praze koná jiná přehlídka zaměřená také na neverbální divadlo. Festival Prague Nonverbal hostí La Fabrika.

hrm mal