Giordanova opera Andrea Chénier byla uvedena v ND jako novinka v roce 1897, pouhý rok po světové premiéře v milánské Scale a tři měsíce po její premiéře v Hamburku, kterou řídil Gustav Mahler. Od té doby v Národním divadle nikdy nezazněla. V titulní roli se vystřídají dva mexičtí tenoři Sandoval a Alvarez.

Příběh opery Giordana vypráví o lásce mladé šlechtičny Maddaleny a básníka Andrého Chéniera, kteří se vlivem intrik a křivých obvinění ocitnou v osudném soukolí Velké francouzské revoluce. Chénier, který je skutečnou historickou postavou a zemřel pod gilotinou v roce 1794 ve věku 32 let, citlivě vnímal nutnost společenské proměny a neudržitelnost privilegií aristokracie. Nemohl se však ztotožnit s pokřivenou morálkou lůzy, která všude hledala nepřítele.

Následující premiérou této operní sezony bude Elektra autora Richarda Strausse v hudebním nastudování dirigenta Rolanda Böera. Režie se ujme Keith Warner, hlavní postavu ztvární britská sopranistka Susan Bullocková. Představení bude uvedeno pouze pětkrát v červnu ve Státní opeře.