"Důležitý rozdíl je v tom, že já jsem k tomu tématu nepřistupoval jako k politickému filmu. Na rozdíl od pana Kachyni jsem se v době natáčení nenacházel v tak strašlivě zpolitizované společnosti. Pro mě je to především film o krizi manželství s politickým backroundem," řekl ČTK dlouholetý pedagog katedry střihu na pražské FAMU Trajkov.

Stejně jako Kachyňův film, i Noc bezMoci (v originále Honey Night) komorním dramatem, které ukazuje politiku jako sféru plnou intrik, lží a nedůvěry a hlavního hrdinu, náměstka ministra, jako člověka ovládaného strachem a oportunismem. Děj se tentokrát odehrává v Makedonii 90. let, ve vládní vile plné odposlouchávacích zařízení. Snímek reprezentující Makedonii v klání o Oscara ukazuje svět politiků odtržený od reality, kde je podle slov hlavní hrdinky místo jen pro "pologramotné debily".

Procházkova novela je podle režiséra aktuální i dnes, přestože vznikla za zcela jiné politické situace v 60. letech. "Stačí si otevřít noviny a vidíme, že téma ochrany soukromí, odposlechy a konformismus je aktuální," podotkl Trajkov. Dodal, že příběh zasadil do 90. let především proto, že v té době nebyly mobilní telefony, takže mohl lépe vystihnout naprostou izolaci hlavních postav.

V hlavních rolích se představili Nikola Ristanovski a Verica Nedeska. Snímek byl natočen v roce 2015 v koprodukci Makedonie, Slovinska a České republiky. Z českých herců se v epizodních rolích objevili Jitka Schneiderová a Kryštof Hádek.

Premiéra filmu Noc bezMoci bude na Febiofestu dnes jako součást cyklu zaostřeno na Makedonii. Další projekce jsou na programu 22. a 23. března.

Noc bezMoci je druhou filmovou adaptací Procházkovy povídky. Tou první byl stejnojmenný černobílý snímek režiséra Kachyni z roku 1970, který natočil s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou v hlavních rolích. Po dokončení jej tehdejší cenzura nepustila do kin a na svoji premiéru v domácích kinech musel počkat až do roku 1990.

V roce 1983 byl v rakouské televizi ORF natočen televizní film podle téhož námětu pod režijním vedením Pavla Kohouta. V jedné z rolí se objevil Pavel Landovský, který v té době pobýval v exilu. Film posloužil jako předloha pro stejnojmennou divadelní hru z roku 2010. Hlavní role v inscenaci Moravského divadla Olomouc hráli Ivana Plíhalová a Igor Bareš.