"V Michaelu Ballhausovi oceňujeme kameramana, který byl kongeniálním partnerem svých režisérů, jeho tvorba je jedinečná," uvedl ředitel Berlinale Dieter Kosslick. Podle něj Ballhaus ve spolupráci s režisérem Rainerem Wernerem Fassbinderem pomohl pozvednout německý film k umělecké svobodě a později zanechal svou stopu i na obrazovém stylu užívaném americkými filmaři.

Ballhaus zahájil svou filmovou kariéru natočením Fassbinderova westernu Whity v roce 1971. Se stejným režisérem natočil ještě dalších 12 snímků, než v 80. letech odešel do USA. Za oceánem spolupracoval například s Martinem Scorsesem na filmech Poslední pokušení Krista, Mafiáni, Věk nevinnosti nebo Gangy New Yorku. S Francisem Fordem Coppolou natočil Drákulu, s Robertem Redfordem Legendu o slavném návratu.

Filmy, které Ballhaus natočil, se objeví i na nadcházejícím Berlinale. Pořadatelé zařadili deset snímků, které obsahují průřez Ballhausovou prací od roku 1974 do roku 2013, do festivalové sekce Hommage.

Berlinale se jako první velký evropský filmový festival v roce bude konat od 11. do 21. února 2016. Jeho vrcholem bude sobota 20. února, kdy porota vedená americkou herečkou Meryl Streepovou vyhlásí nové držitele Zlatého a Stříbrných medvědů.