"Betlémy jsou vyřezávané a ručně malované, z oblasti podhůří Jeseníků a Orlických hor. Nejstaršími figurkami jsou postavy tří králů z 19. století, které v minulosti patřily k velké sestavě králického betlému. Další typy starých betlémů jsou vyrobeny z tlačeného a potištěného papíru, jde o skládací nebo reklamní kousky z období první republiky," uvedla mluvčí. Betlémy doplňuje kolekce dobových vánočních pohlednic, vánočních ozdob či formiček na cukroví. K vidění bude i historický stromek s osvětlením z doby první republiky.

"Velký model železnice představí návštěvníkům historické modely a soupravy plechových vláčků z let 1920 až 1960," řekla Swiderová. Kolejiště bude postaveno na ploše 20 metrů čtverečních a součástí prohlídek bude i ukázka jízdy. Vystavena bude také hrací dětská dopravní kancelář vybavená kleštěmi průvodčího a razítky, ukázkami železničářských svítilen, ručních návěstí i značek z doby parostrojní železnice.

Obě expozice budou otevřeny až do 2. února, a to vždy od úterý do neděle v době od 10:00 do 17:00. Dospělí za vstupné zaplatí 30 korun, děti do 15 let polovinu. Zdarma pak bude výstava přístupná seniorům, handicapovaným a dětem do šesti let.

Poslední víkend před Vánocemi bude na zámku tradičně patřit ukázkám vánočních svátků v rodinách šlechty, měšťanstva i venkovské společnosti.

"V rámci prvního prohlídkového okruhu se návštěvníci zámku Fryštát seznámí s historií oslav Vánoc v českých zemích, zvyky a rozdíly v pojetí oslav Vánoc šlechty, měšťanstva a venkovské společnosti, ukázkami štědrovečerního stolu a dárků pro děti šlechtických rodin," řekla mluvčí. Letos má zámek zapůjčenu i malou výstavu hraček šlechtických dětí z let 1840 až 1940.