Hlavním úkolem resortu vyplývajícím z legislativního plánu na příští rok je zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře (VPI). Komisi, která měla jeho návrh zpracovat, ustanovil už v roce 2001 tehdejší ministr Pavel Dostál. Učinil tak na návrhy odborné veřejnosti, jež požadovala, aby státní kulturní instituce byly zbaveny statutu příspěvkové organizace, která se pro ně podle mnohých nehodí.

Statut veřejnoprávní instituce v kultuře by jim umožnil vícezdrojové financování, přinesl by větší pravomoci jejich ředitelů a umožnil by také jiné finanční hodnocení než na základě tabulkových platů, jak je tomu dnes. Instituce by mohly zakládat obchodní společnosti, a tím také zlepšovat své hospodaření.

Během deseti let práce komise neměla téměř žádné výsledky, ale před několika lety začala o nutnosti transformace příspěvkových organizací poskytujících kulturní služby na VPI stále více mluvit Asociace profesionálních divadel. Ředitel Národního divadla a dřívější ředitel asociace Jan Burian ministrovi kultury předal návrh zákona, který asociace zpracovala. "V rámci MK se zpracovává RIA (hodnocení dopadů regulace) jako nezbytná součást návrhu zákona, ze které teprve pak vyplyne jeho rozsah," řekla ČTK mluvčí.

Novelu autorského zákona MK zpracovává pět let, lidé z oboru úředníky kritizují - mimo jiné za to, že v návrhu zůstávají jen věci, na kterých se shodnou strany s protichůdnými zájmy. Úředníci ministerstva akceptovali všechny připomínky jednotlivých resortů, a novela se tak prý zúžila na naprosté minimum. Legislativní rada vlády vrátila návrh ministerstvu k přepracování. Podle plánu na letošní rok měla být novela vládě předložena v květnu.

V květnu měla být vládě předložena také novela zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, která mimo jiné zruší zákaz používání vulgarismů v rozhlase a televizi v určitém čase. Zavede pak systém upozornění, že pořad vulgarismy obsahuje a odpovědnost nechá na provozovateli televize či rádia.

Do konce letošního roku měla být předložena novela zákona o České televizi a Českém rozhlasu. "Termíny novel zákonů o ČT a Čro budou stanoveny přibližně na březen, novela knihovního zákona by měla jít do meziresortního připomínkového řízení teď v prosinci," zmínila mluvčí další letošní závazky resortu. Z letošního plánu zbývá ještě novela zákona o Státním fondu kultury.