Starší dcera Zdeňka Milera Kateřina žila dlouho ve Švýcarsku a ilustrovala mnoho knih pro děti. Otec ji prý poprvé přizval ke spolupráci na knihách Krtek a paraplíčko (1986) a Krtek a medicína (Jak krtek uzdravil myšku, 1987), tehdy ovšem ještě inkognito. Po návratu do Česka začala spolupracovat s otcem oficiálně. Podle Bičíkové nevede s nikým žádný soudní spor, jímž je Milerovo dědictví a jeho tvorba zatížené.

"Kateřina Milerová byla po řadu let nejbližší spolupracovnicí Zdeňka Milera a společně vytvořili mnoho výtvarných děl. Paní Milerová mimo jiné získala, na základě licenční smlouvy uzavřené se Zdeňkem Milerem, oprávnění zpracovávat postavu Krtka a vytvářet tak nová výtvarná díla," řekl dnes ČTK advokát Kateřiny Milerové Richard Pecha.

Neteř Kateřiny a vnučka Zdeňka Milera Karolína však vidí tvorbu své tety jako problematickou. Držitelkami autorských práv je podle ní jen ona sama a advokátka Milena Fischerová, správkyně Milerova dědictví. "Rozhodně s tím (s edicí knih Kateřiny Milerové) nesouhlasím. Děda nechtěl, aby v jeho díle někdo pokračoval, aby dál kreslil Krtka. Krtek Kateřiny Milerové je jiný, než ten dědův," řekla Karolína Milerová dnes ČTK.

Ta loni podepsala koprodukční smlouvu na 52 nových krátkých filmů s Krtkem, které vznikají pro čínskou státní televizi CCTV. Pilotní díl měl v červnu premiéru na Pražském hradě za účasti prezidentů obou zemí. Vznik seriálu kritizovali někteří čeští filmaři a spolupracovníci Krtečkova autora Zdeňka Milera, který zemřel v listopadu 2011.

Kateřina Milerová se prý v nové knížce snažila zachovat ducha původních Krtečkových příběhů. Zároveň prý jde o její vlastní autorské dílo. "Postavička Krtka je taková, jakou ji všichni známe, možná jen o něco měkčí, protože ji tentokrát nakreslila ženská ruka. Ostatní zvířátka, rostliny, všechny předměty a barevné prostředí podzimní přírody jsem už ale pojala po svém - v předchozích knihách stejné nenajdete," řekla Kateřina Milerová.