Projekt obnovy věže Jakobínka je svého druhu ojedinělým stavebním experimentem. "Během restaurování chceme v maximální míře zkoumat a ověřovat stavební postupy a technologie, které se běžně užívaly ve středověku," uvedl.

Zahájení obnovy předcházel podrobný stavebně historický průzkum věže a výzkum historických vyobrazení středověkých stavebních postupů, zachovaných především ve středověkých iluminovaných rukopisech. V září 2013 projekt, který připravil Národní památkový ústav, započal symbolickým ručním kácením stromů v nedalekých rožmberských lesích. "V tuto chvíli je klíčové za pomoci historického beranidla ukotvit do země kůly, na kterých bude postupně vystavěno dřevěné středověké lešení až do výšky 50 metrů," řekl Pavelec.

Dalším unikátním prvkem, který památkáři při opravě použijí, bude replika středověkého otáčecího jeřábu. Jde o kopii stroje, s nímž Fillipo Bruneleschi v letech 1420 až 1434 stavěl kopuli chrámu Santa Maria del Fiore ve Florencii. Autor repliky jeřábu Petr Růžička se nechal inspirovat kresbami a plány Leonarda da Vinciho. "Leonardo se s těmito stroji seznámil, když jako mladý učeň v roce 1472 na florentském chrámu pracoval. V době po roce 1500 už se podobné stavební stroje užívaly i ve střední Evropě a je pravděpodobné, že když v této době byla budována jehlancová helmice věže Jakobínky v Rožmberku, mohl být přitom používán obdobný typ otáčecího jeřábu," uvedl Pavelec.

Hrad Rožmberk pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. Jde o komplex původně dvou rožmberských hradů. Dolní hrad byl několikrát modernizován, poslední majitelé - rod Buquoyů - jej přeměnili v romantické muzeum přístupné veřejnosti.

O stáří věže Jakobínka se vedou mezi odborníky diskuse. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století.