"Nám je neskutečně sympatické, že někdo si zapojení zpátky do společnosti vybere přes divadlo. Tak jsme si řekli, že je musíme mít," uvedla Císařová. Pražský soubor je složený zejména z lidí, kteří žijí na ulici. "Chtěli se ukázat v jiném městě a doufají, že profesionální porota jim dá reflexi, jak zlepšit svoji jevištní mluvu a pohyb," uvedla Císařová motiv jejich účasti.

Hlavním cílem liberecké přehlídky je umožnit amatérským divadelníkům prezentaci jejich představení dříve, než s nimi vyrazí na soutěžní přehlídky. Všechna představení hodnotí lektorský sbor složený ze zkušených divadelních odborníků. Obliba liberecké akce mezi soubory postupně roste. Poprvé se uskutečnila v roce 2006 jako jednodenní jen pro místní soubory v Experimentálním studiu v Lidových sadech. První mimoliberecké soubory přijely na třetí ročník v roce 2008 a letos zájem projevilo 40 souborů. Vystoupit jich však může jen 15. "Přihlásily se úplně nové soubory, které jsme tu dosud neměli," uvedla Císařová.

Bohém vystoupí v Experimentálním studiu v sobotu od 18:30 s inscenací Etudy Mořičvíl. Podle mluvčí festivalu Zuzany Fuxové ale stojí za to vidět i ostatní představení, jež se konají v Lidových sadech, V-klubu a Ateliéru. Dnes večer například odehraje pražský soubor OLDstars svoji verzi Audience od Václava Havla, nezvyklé bude i páteční představení plzeňského divadla ABasta! "Fungují tak, že si ráno koupí noviny, vyberou z toho, co jim přijde zajímavé a během dne zkouší improvizované etudy. Nikdo tak dopředu neví, o čem to představení bude a jak skončí," dodala Fuxová. Součástí festivalu jsou také umělecké semináře pro divadelníky. Organizátorům přehlídky se v posledních letech daří získávat podporu pro svoji akci od známých umělců, v roce 2012 ji měli od Tomáše Töpfera, loni od Táni Fišerové a letos od Marka Ebena.