"Lidé v Polsku odvážně kladou odpor politice omezování jejich práv a stále se účastní pokojných demonstrací, přestože předpisy jsou čím dál více omezující a policie se snaží potlačit protesty represemi," uvedla Gauri van Guliková z AI. Připomněla, že od roku 2016 desítky tisíc lidí v Polsku na ulicích protestovaly proti omezování práv žen a také proti omezování nezávislosti soudů.

Od loňského jara také platí novela shromažďovacího zákona, která zakazuje protidemonstrace vůči provládním manifestacím. Úřady a policie podle AI uplatňují dvojí přístup k těmto akcím. Svědčí o tom podle ní případy, kdy policie nezabránila útokům nacionalistů či krajně pravicových radikálů na protivládní demonstranty, i případy přehnaného použití síly policisty.

"Ztratila jsem vědomí. Když jsem se probrala, ukázalo se, že ležím v louži a kdosi na mě sedí," vylíčila šedesátiletá žena z Poznaně, kterou udeřil do hlavy policista. Podle ní tak učinili poté, co se mu pokoušela rozmluvit další mlácení demonstranta ležícího na zemi. Její stížnost prokurátor odmítl kvůli nedostatku důkazů.

AI ve zprávě uvádí, že v zemi existuje omezování nezávislosti soudů a nátlak na soudce. "Je velice těžké pracovat v takových podmínkách. Nemohu bojovat s celým systémem. Není to fér, když nevím, kdy, kde a odkud přijde úder," řekl soudce Dominik Czeszkiewicz. Proti němu je vedeno kárné řízení, protože nepotrestal občanské aktivisty hájící svobodu slova a shromažďování.