Předsedkyně soudu Anette Burköová v odůvodnění maximálního možného trestu uvedla, že Madsen vraždu novinářky předem naplánoval. Na ponorce reportérku také sexuálně zneužil a její mrtvé tělo poté rozřezal. "Jedná se o cynické, plánované sexuální zneužití a vraždu náhodně vybrané ženy, která v souvislosti se svou novinářskou prací vstoupila na palubu ponorky," konstatovala soudkyně.

Sedmačtyřicetiletý vynálezce původně tvrdil, že novinářka, která ho kvůli psaní reportáže doprovázela na plavbě ponorkou, zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Později výpověď změnil a řekl, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na jeho venkovní palubě.

Madsen nicméně přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat, sám se ale zachránil. Obhajoba požadovala pro konstruktéra šest měsíců odnětí svobody, které si Madsen již odpykal ve vazbě.

Trup novinářky bez končetin a hlavy našel deset dní po jejím zmizení cyklista na pláži na kodaňském předměstí. O několik týdnů později nalezli policejní potápěči další části těla novinářky v plastových pytlích zatížených kovem v kodaňské zátoce Köge.

Podle soudních lékařů Wallová zemřela v důsledku nedostatku vzduchu v plicích, což mohlo nastat při podřezání nebo fyzickém udušení oběti. Při pitvě byly rovněž odhaleny stopy poranění, z nichž řada byla patrná v oblasti genitálií.

Předsedkyně soudu poukázala na to, že Madsen před vraždou projevoval zájem o násilné činy. Jak u soudu již dříve uvedl státní zástupce, Madsen si před tím, než s Wallovou vyrazil na cestu, na internetu hledal videa s mučením a vraždami žen.

Madsen také podle soudu čin chladnokrevně naplánoval. Na palubu si totiž mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil - pilu, šroubováky a nože, které k ničemu jinému nepotřeboval. Těmi pak Wallovou mučil.

Madsen přibližně čtyřicetitunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus zkonstruoval, a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě. Wallová o plavidle psala reportáž a na jeho palubě byla s Madsenem 10. srpna sama.

Wallová studovala na pařížské Sorbonně, na Londýnské ekonomické škole (LSE) a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde získala v roce 2013 magisterský titul v oboru žurnalistiky. Psala mimo jiné pro list The New York Times, The Guardian nebo pro časopis Time.