Teploty v oblasti by podle NWS mohly dosáhnout 30 stupňů Celsia, vlhkost vzduchu meteorologové očekávají okolo deseti procent a rychlost větru pak přes 60 kilometrů v hodině, což by mohlo v místě přispět k nejrychlejšímu rozšíření požárů za posledních deset let. Region je navíc extrémně suchý.

"V takových podmínkách se lesní požáry mohou rychle šířit a hasiči zvládnou plameny jen obtížně kontrolovat, což znamená skutečnou hrozbu pro veřejnost," uvedli texaští hasiči, kteří se obávají rozšíření živlu přes hranice z Oklahomy.

Jeden z požárů, který zuří u města Leedey asi 180 kilometrů severozápadně od Oklahoma City, zničil porosty na ploše okolo tisíce kilometrů čtverečních. Další požár, který je u Woodwardu zhruba 30 kilometrů severně od Leedey, zpustošil porosty na ploše 275 kilometrů čtverečních.

Hasiči uvedli, že v postižené oblasti posilují preventivní opatření, aby se pokusili dalšímu šíření živlu zabránit. Vážná situace by se mohla podle NWS změnit v noci na pátek, kdy se očekávají bouřky.