Muž působil v inkriminované době v předsednictvu dodavatelské firmy. U soudu řekl, že vše řídil jeho nadřízený a on byl užitečný idiot. Státní zástupce Jiří Morava ale tvrdil, že Dvořák v závěru roku 2010 zatajil energetické společnosti, že elektrárna není funkční. Obhájce poukázal na to, že neexistuje žádný důkaz, který by tyto závěry podložil. Označil za správný postup vrchního soudu, když zpochybnil vinu jeho klienta.

Soudce Michal Zámečník v odůvodnění uvedl, že soudu nezbylo než akceptovat závěry vrchního soudu. Podle něj soud také nezjistil motiv, který by svědčil o Dvořákově pomoci k podvodu. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se k možnému odvolání nevyjádřil. Obhajoba se vzdala práva na odvolání.

Brněnský soud už v roce 2016 poslal za podvod u vrahovické elektrárny do vězení několik lidí, vrchní odvolací soud na počátku loňského roku jednomu člověku trest zvýšil, u Dvořáka věc vrátil k novému projednání a u dalších tresty ponechal. Nejvyšší soud v závěru loňského roku potvrdil 6,5 roku Jiřímu Patykovi, jednateli společnosti Mondragone, které elektrárna patřila. Dostal i peněžitý trest milion korun. Soud firmu zrušil. Bývalý zaměstnanec Energetického regulačního úřadu Jan Kourek si má ve vězení odpykat trest pět let. S podmínkou vyvázl revizní technik Vlastimil Dubovský. Šéf dodavatelské firmy Zdeněk Svoboda, pod něhož Dvořák spadal, dostal osmiletý trest, a to jako souhrnný i za jinou solární aféru.

Elektrárna v Prostějově-Vrahovicích získala licenci koncem roku 2010, tedy těsně před snížením ceny za výkup elektřiny. Nebyla však hotová a nefungovala, takže podmínky pro udělení licence nesplňovala. Energii začala dodávat až v březnu 2011. Celkovou potenciální škodu vyčíslila obžaloba na 63 milionů korun, skutečně způsobenou na 8,5 milionu korun.

Lenka Horáková dr