Vyšetřující soudce Pablo Llarena ale nevyhověl žádosti prokuratury, aby na Gabrielovou vydal mezinárodní zatykač a požádal posléze Švýcarsko o její vydání. Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli už v úterý agentuře EFE řekl, že Švýcarsko by zřejmě Gabrielovou nevydalo. "Soudě na základě informací z médií by katalánské političce hrozila obžaloba za politický delikt, takže by ji Švýcarsko nevydalo," řekl Galli.

Dvaačtyřicetiletá Gabrielová, která je nejvýraznější postavou radikální separatistické strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), se měla dostavit k soudu dnes ráno. Její advokát ale soudci sdělil, že se nedostaví. Tento týden Gabrielová v rozhovoru se švýcarským deníkem uvedla, že ve Španělsku "nemá zaručen spravedlivý proces" a že je souzena za politickou činnost. Dodala, že vedla jen nenásilnou kampaň za referendum o nezávislosti a že španělské úřady chtějí umlčet separatistické politiky represemi.

"Budu pokračovat v boji, dokud nebude celá kauza zastavena a dokud všichni političtí vězni nevyjdou z vězení," uvedla dnes ze Ženevy pro katalánskou televizi TV3 Gabrielová v reakci na verdikt soudce. Na mysli měla dva katalánské exministry Oriola Junquerase a Joaquima Forna, kteří jsou ve vazbě od začátku listopadu, a dva aktivisty Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, kteří jsou ve vazbě od poloviny října. Všichni v souvislosti s říjnovým referendem o nezávislosti Katalánska, které podle Madridu odporuje španělské ústavě.

Gabrielová je šestým katalánským politikem, který je na útěku v cizině před španělskou justicí kvůli obvinění ze vzpoury za separatistické snahy a v případě návratu do Španělsku mu hrozí zatčení. Ve stejné situaci je už od podzimu katalánský expremiér Carles Puigdemont a čtyři ministři jeho vlády, kterou Madrid koncem října sesadil kvůli separatistickým snahám. Všech pět těchto politiků je nyní v Belgii.

Soudce Llarena vyšetřuje v této kauze celkem třicítku politiků a aktivistů, jimž hrozí obžaloba ze vzpoury a až 25 let vězení.