"Několik měsíců po prvním skutku, kdy poškozený zemřel, se šli dopustit podobného jednání. To naprosto zvyšuje škodlivost jejich jednání měrou, řekla bych, až nevídanou, alespoň v naší praxi," podotkla k pachatelům soudkyně Vanda Činková.

Marek Majkut, Juraj Chadaba a Mykola Zaduba nejprve v červnu 2015 unesli prvního z podnikatelů do rodinného domku, kde ho svlékli, spoutali ho na židli, donutili vypít třetinu lahve vodky a poté mu kleštěmi drtili prsty na rukou, aby z něj dostali informaci, kde má schované peníze. Muž potom "z nezjištěných příčin" zemřel. Pachatelé mu sebrali 100.000 korun, které měl u sebe, a jeho tělo ukryli na Orlickoústecku.

K druhému únosu navedl trojici podle rozsudku zbývající odsouzený, Jaroslav Holovka. Muži napadli loni v březnu v rekreační oblasti u Košic dalšího podnikatele, kterého násilím donutili nastoupit do auta. Odvezli ho přes hranice do Česka a vyhrožovali mu, takže ho nakonec přinutili vybrat pro ně z bankomatu 75.000 korun.

Nejpřísnější trest - 14 let vězení - dostal za zbavení osobní svobody a za zavlečení Majkut, vůdce skupiny. Po 12 letech si odpykají Chadaba a Zaduba. Holovkův podíl na trestné činnosti byl podle soudců nejnižší, a proto mu uložili pětileté odnětí svobody a také pětileté vyhoštění z ČR. Recidivista Zaduba dostal vyhoštění naneurčito, společně s Majkutem ho navíc soudci nově přidělili do věznice se zvýšenou ostrahou.

Vrchní senát dnes zamítl odvolání jak státního zástupce, který v případě Majkuta požadoval překvalifikování prvního skutku na vraždu, tak i obžalovaných, kteří své počínání bagatelizovali, nebo přímo popírali. Chadaba například uvedl, že čin nepokládal za únos, ale za obchodní transakci. Majkut se hájil tím, že v době prvního skutku stáčel alkohol ve vzdálené likérce, čemuž soud neuvěřil.

Zesnulý podnikatel měl sám trestní minulost. Hradecký soud jej v roce 2013 nepravomocně poslal na 5,5 roku do vězení za organizátorství zločinu zbavení osobní svobody. Podle tehdejší obžaloby zinscenoval svůj vlastní únos. Chtěl totiž, aby z něj policie obvinila ženu, s níž měl dlouhodobě nevyřešené obchodní spory.