Výsledek prezidentských voleb anuloval nejvyšší soud 1. září po stížnosti poraženého opozičního kandidáta Raily Odingy. Ten za prohrou viděl rozsáhlé spiknutí, podobně jako v letech 2007 a 2013, a soud mu dal částečně za pravdu. Tehdy to odůvodnil nesrovnalostmi, jako byl například výskyt výsledkových archů bez bezpečnostních prvků. Detailní vysvětlení verdiktu však přišlo až ve středu, více než měsíc poté, co byl Kenyatta vyhlášen vítězen s náskokem 1,4 milionu hlasů.

Nejvyšší soud například uvedl, že volební komise neuposlechla jeho příkaz zpřístupnit data na svých serverech, což podle soudu byla "jedinečná příležitost", jak vyvrátit Odingova obvinění.

"Vzdorovité chování komise ohledně klíčových otázek nám nedává jinou možnost než uznat tvrzení navrhovatele (Odingy), že počítačový systém komise byl infiltrován a data zmanipulována," řekla soudkyně Philomena Mwiluová. Volební komise podle soudu rovněž nedodržela ověřovací pravidla stanovená zákony a vyhlásila vítěze v okamžiku, kdy ještě nedorazily tisíce naskenovaných formulářů se součty z jednotlivých volebních obvodů.

"Z těchto důvodů shledáváme, že prezidentské volby 2017 se neuskutečnily v souladu s principy stanovenými ústavou a platnými zákony, neboť nebyly ani transparentní, ani ověřitelné. Čistě na tomto základě nemáme jinou možnost než je anulovat," řekla Mwiluová. Před soudem ve středu demonstrovali jak příznivci, tak odpůrci verdiktu, a policie proti nim zasahovala slzným plynem.

Prezident Kenyatta dnes oznámil, že rozhodnutí soudu bude respektovat přesto, že podle něj porušuje vůli lidu. "Nevím, jak bude historie soudit tyto muže... Občanům bylo řečeno, že nemají hlas... Jestli toto není diktatura, pak nevím, co na to říci," cituje agentura Reuters prezidenta.

Volební komise dnes zároveň posunula nové kolo prezidentských voleb ze 17. na 26. října. Francouzská firma, která zajišťují elektronickou část hlasování, totiž na začátku týdne oznámila, že nestihne do původně stanoveného dne systém pro nové hlasování připravit.

Ještě předtím Odinga pohrozil bojkotem opakovaných voleb, pokud volební komise neprojde personálními změnami a vláda neposkytne "ústavní záruky". Vláda v čele s Kenyattou ale nic podobného nepřipouští a říká, že hlasování proběhne podle plánu a pod dohledem stejné volební komise.

Podle zpravodajské společnosti BBC směřuje Keňa k ústavní krizi. Verdikt nejvyššího soudu nařídil opakované volby uspořádat do konce října, za současných okolností je však jejich bezproblémové konání v tomto termínu čím dál tím nepravděpodobnější. "Raila Odinga má mnoho prostředků pro bojkotování nových voleb dokud nenastanou změny volebního systému. To však stále neodpovídá na zásadní otázku: Co se stane pak?" napsala BBC.