Soud je poslal do vězení za loupeže a vydírání spáchané v organizované skupině. Trestné činnosti se dopouštěli od dubna do června roku 2013. U třech obžalovaných se soud rozhodl pro mimořádné zvýšení trestu, kde je sazba v rozmezí 10,5 až 16 let a to vzhledem k jejich trestní minulosti. Trestnou činnost navíc spáchali v době podmíněného propuštění.

"Je potřeba zohlednit jejich poměrně dramatickou trestní minulost," uvedl soudce Pavel Göth.

Flek byl v minulosti odsouzen na 12 let za jednu z tehdy největších poštovních loupeží, při které pachatelé v Olomouci ukradli 20 milionů korun. Trestné činnosti se dopustil šest let po podmínečném propuštění. Vajner byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu a podmíněně propuštěn v lednu 2010. Čermák dostal za vraždu a loupeže 25 let. Podmíněně propuštěn byl podle odvolacího soudu jen pár měsíců před další trestnou činností. "V této situaci je mimořádné zvýšení trestu na místě," uvedl soudce. Fleka soud označil za hlavu skupiny a Vajnera za výkonný článek.

Všechny tři útoky z roku 2013 měly podle obžaloby stejný rukopis. Zadlužené podnikatele vylákali na místo a tam je pod tlakem a výhrůžkami donutili k vydání peněz, PIN a bankovních kódů či k bankovnímu převodu financí. Ve dvou případech šlo o stejné podnikatele, ve třetím se podle obžaloby domluvili na zastrašení uničovského podnikatele, kterého přepadli v červenci v jeho pražském bydlišti. Muže udeřili teleskopickým obuškem, nakonec se mu podařilo utéct.

Muži většinou nepopírali, že by se skutků účastnili, své jednání však bagatelizovali a tvrdili, že k žádnému násilí nedošlo. Soud však jejich obhajobu odmítl. Poukázal na to, že jejich trestná činnost byla již sledována, policie měla k dispozici také odposlechy.

"Z konverzací vyplývá i dominance obžalovaného Fleka, který úkoluje Vajnera a obstarává koncové články akce," uvedl soudce. Vyloučil, že by se jednalo o nenásilné jednání.

Policisté dopadli skupinu v červenci 2013. Při domovních prohlídkách zajistili tisíce kusů střeliva, zbraně, granáty i funkční protitankový granát. Krajští kriminalisté na případu spolupracovali s policisty v Jihočeském, Plzeňském a Moravskoslezském kraji.