Podle Kopeckého aktivisté vnikli do části prostoru, kde je čtrnáctidenní odstávka strojů a technologií. Kvůli bezpečnosti musela společnost zastavit na několik hodin jen těžbu skrývkových hornin. "Díky tomu, že Severočeským dolům a.s. nevznikly škody na majetku, a díky tomu, že v době konání protestu se v oblasti netěžilo uhlí a zastavena musela být jen těžba skrývkových hornin, nevznikla naší společnosti ani jiná významná ekonomická škoda, kterou bychom po narušitelích museli vymáhat," doplnil Kopecký.

Do lomu v sobotu vniklo 133 lidí, všem hrozí pokuty za přestupky. Aktivisté strávili celé sobotní odpoledne a podvečer v lomu pod jedním z rypadel. Nakonec je vyváděla policie. "Během zásahu se staly excesy jednotlivých policistů. Například došlo ke zranění v obličeji jednoho účastníka a naražení ledvin. Potom močil krev. To neodpovídá standardnímu zásahu," řekl ČTK aktivista Mikuláš Černík.

Policie odmítá, že by aktivisty zranila. "Bylo použito donucovacích prostředků u všech zajištěných osob, konkrétně hmaty a chvaty, a to k oddělení zaklesnutých aktivistů. Při tomto zákroku nedošlo ke zranění aktivistů ani zasahujících policistů," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Jana Slámová. Jedna z aktivistek skončila v péči lékařů, podle Černíka ale její indispozice souvisela s dlouhodobým pobytem na slunci.

Policie zajistila v lomu 133 lidí, mezi nimi i bezmála tři desítky cizinců. U těch se podle Černíka přístup policie lišil. "Byli s rukama zavázanýma za zády asi osm hodin v autobuse bez vody. Pro nás to je nepřístojné. A ve srovnání s tím, jak se zacházelo s ostatními účastníky, to nebylo vůbec férové," dodal Černík. Policie podle informací ČTK žádnou oficiální stížnost ani podnět na chování svých lidí zatím nedostala. Podle Černíka jsou aktivisté v kontaktu s krajským policejním ředitelem. "Doufáme, že bude tuto věc řešit a že z toho vyvodí důsledky pro ty jednotlivé policisty," uvedl Černík.

Policisté všechny zajištěné už o víkendu propustili, jsou podezřelí z přestupků, za které jim hrozí pokuty do 15.000 korun. Přesný počet policistů, stejně jako náklady na víkendové opatření podle Slámové policie stále vyčísluje. Policie měla v terénu pořádkové jednotky, jízdní policii, situaci monitoroval vrtulník.

Kvůli protestujícím musely Severočeské doly zastavit na několik hodin těžbu. Mluvčí společnosti Lukáš Kopecký ČTK už dříve řekl, že společnost vyčíslí škody a o dalším postupu rozhodne představenstvo.