Kotrč čelil obžalobě z úmyslného vyzrazení identity utajené svědkyně. Obžaloba mu vytýkala také komunikaci s médii. Za zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace mu hrozilo až osm let vězení.

Kotrč u protikorupční policie vyšetřoval kauzu, v níž bývalí šéfové ŘSD čelili obvinění z přijímání úplatků při pronájmu dálničních odpočívadel a výstavbě čerpacích stanic. Obžaloba tvrdila, že když se obhájci mužů seznamovali s trestním spisem, Kotrč jim záměrně zpřístupnil protokol, z nějž vyplývala totožnost klíčové utajené svědkyně. Žena vystupovala pod smyšleným jménem, protože se jako zaměstnankyně ŘSD cítila ohrožena.

Vyšetřovatel Kotrč byl z případu následně odvolán a Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila z ohrožení utajované informace. Krátce poté poskytl rozhovor serveru lidovky.cz, čímž podle obžaloby zneužil svou pravomoc, protože se snažil ovlivnit jak výsledek svého trestního stíhání, tak i kauzu ŘSD.

Pražské soudy, které Kotrče osvobodily, ovšem poukázaly například na to, že identita svědkyně se prozradila už dříve. Podle šéfa žalobců to ale na trestní odpovědnosti Kotrče nic nemění. "I v případě, že je utajovaná informace známa nepovolaným osobám, ať již si ji opatří jakýmkoliv způsobem, nezbavuje to bez dalšího informaci její povahy jako utajované," stojí v dovolání.

Nejvyšší státní zástupce také kritizuje Kotrče za využití médií, stavěl se prý do role obětního beránka. "Zůstalo rovněž nedoceněno, s jakou intenzitou a v jakém rozsahu obviněný vnucoval médiím a jejich zástupcům své vlastní poznámky k obsahu a úkonům neveřejně vedeného trestního řízení," napsali žalobci v dovolání.