"Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který je obžalovaný stíhán," odůvodnil rozsudek soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milan Rossi. Dodal, že se proto ani nezabýval tím, zda by obžalobou popsané počínání na podobné akci skutečně bylo hrubou neslušností ve smyslu trestního zákoníku.

Incident se stal 17. listopadu 2014 na Albertově při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Lidé tehdy Zemanovi na transparentech vytýkali náklonnost k Rusku či vztah k alkoholu. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Za chování při demonstraci byl však nakonec obžalován pouze Frühauf.

Soudce práci policie zkritizoval. Proti Frühaufovi svědčili dva zasahující policisté, podle soudu však jejich výpovědi stojí osamoceně a okolnosti samotného shromáždění je nepotvrzují. "Ta nevěrohodnost spočívá především v tom, že pan Frühauf je jako jediný zadržený. To skutečně nemůže obstát jako kvalitní práce policie, za kterou by mělo stát i státní zastupitelství a nakonec i jiné orgány činné v trestním řízení," poznamenal.

Rossi upozornil, že z kamerových záznamů akce sice Frühaufovo počínání patrné nebylo, vyplývá z nich ale, že vajíček létalo na pódium "nespočetně více" než dvě. Policie nijak nevysvětlila, proč nakonec obvinila pouze dva lidi, přičemž u jednoho z nich stíhání sama zastavila, protože se u něj podezření neprokázalo.

Oba policisté v roli svědků dnes tvrdili, že obžalovaného důchodce viděli házet. Neshodli se však na tom, jakou rukou. Pravák Frühauf měl tehdy na pravé ruce ortézu, jež mu znehybňovala palec. Další vrhače vajec dvojice policistů nelegitimovala - prý proto, že házeli z opačné strany ulice.

Třiašedesátiletý Frühauf označil své stíhání za hysterickou mašinérii. Uvedl, že si připadá jako v Bělorusku, Rusku nebo Číně. Novinářům řekl, že zvažuje další právní kroky k očištění svého jména. Na vuvuzelu prý hrál proto, že ho rozčílilo, jak Zeman v projevu zlehčoval podíl studentů na událostech ze 17. listopadu 1989. Poté ho zadrželi policisté v civilu, kteří po něm chtěli, aby označil skutečné vrhače vajec z řad demonstrantů, což odmítl.

Státní zástupkyně Táňa Dočekalová se o podání případného odvolání rozhodne až po prostudování písemné podoby rozsudku. Po vyhlášení verdiktu připustila, že důkazní situace je složitá a výpovědi svědků rozporuplné. Peněžitý trest navrhla, protože podmíněný trest odnětí svobody pokládá v tomto případě za příliš přísný.

Policie po akci nejprve konstatovala, že vrhači spáchali maximálně přestupky proti občanskému soužití. Úředníci městské části pak rozhodli, že házení nebylo ani přestupkem. Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby čin jako přestupek posoudila. Policisté nakonec začali skutky na pokyn státního zastupitelství vyšetřovat jako trestné činy. Soudce kauzu původně rovněž poslal do přestupkového řízení, žalobkyně však proti tomu úspěšně podala stížnost, a proto dnes musel věc projednat v hlavním líčení.