Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ke Krajskému soudu v Brně podal sérii žalob v oblasti solární energetiky. Z různých důvodů navrhoval odebrání licence 22 elektrárnám, Tuchlovice jsou jednou z nich. Krajský soud v minulosti dvakrát rozhodl o odebrání licence tuchlovické elektrárně, NSS po stížnosti první rozsudek soudu vrátil zpět, stížností ke druhému rozsudku se zabýval nyní.

Podle státního zástupce z Nejvyššího státního zastupitelství Václava Kotase v době revize nebylo na elektrárně na podzim 2010 nainstalováno asi 6000 panelů, tedy asi polovina. Podle zástupce tuchlovické elektrárny ale chyběla jen necelá desetina panelů. Problém komplikuje skutečnost, že neexistují fotografie rozestavěné elektrárny.

U soudu už dříve vypovídali znalci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze a Vysokého učení technického (VUT) v Brně, kteří se neshodli na výkladu tehdy platné normy. Zatímco Pavel Hrzina z ČVUT měl za to, že elektrárna by se měla posuzovat kompletně včetně panelů jako vyhrazené elektrický zařízení, Petr Mastný z VUT uvedl, že nenainstalované panely při revizi být nainstalované nemusí. Problém podle nich je, že vydaná norma tehdy neměla český překlad a nebyla dostatečně propagována v odborných kruzích, takže o ni revizní technici mnohdy ani nevěděli.

Soud dal přednost názoru ČVUT. Jak ale uvedl soudce Karel Šimka, tento případ je oproti jiným specifický v tom, že firma dostala revizní zprávu, o které měla za to, že je v pořádku. "Nikdo nepředstíral, že v okamžiku, kdy tu elektrárnu kontrolovali, že tam všechny panely jsou, i když tam nebyly," uvedl soudce. Doplnil, že podle zjištění soudu bylo tehdy praxí, že se elektrárna kontrolovala, aniž by všechny panely byly zapojeny. "Ti lidé byli v dobré víře ve vztahu k tomu, že mají správnou revizní zprávu. Elektrárna byla ke dni vydání licence dokončena, byť až následně tam byly dány panely v potřebném množství. A tudíž není důvod jim dnes zpětně brát licenci za situaci, kdy ji získali v dobré víře," uvedl Šimka. Podle soudu v tomto pochybil Energetický regulační úřad, který licenci neměl vydat.

Nejvyšší státní zástupce Zeman je v žalobách úspěšný střídavě. Mluvčí žalobců Petr Malý dnes ČTK řekl, že soudy definitivně rozhodly o zrušení licencí v osmi případech, v dalších osmi žalobám definitivně nevyhověly. O pěti stále není rozhodnuto, a to se týká i Tuchlovic. V jednom případě Zeman žalobu stáhl.

Majitelé solárních elektráren zprovozněných do konce roku 2010 měli dlouhodobě garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu se držitelům licence začalo vyplácet 5500 korun. Proto se řada majitelů snažila stihnout kolaudaci elektrárny tak, aby získali ještě výhodnější garantovanou cenu.