Kvůli havárii hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Zasažená hala dál vybuchovala, i když už hasiči byli na místě. Několik jich utrpělo zranění.

Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů. "Následný požár haly způsobil další výbuchy materiálu," uvedl statutární ředitel Petr Němec. Podle něj jsou výrobní objekty vybudovány s ochrannými zemními valy tak, aby jejich okolí bylo při výbuchu minimálně poškozeno a ohroženo.

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavla Svobody vyjely na místo nejprve dvě posádky záchranářů, později dispečeři vyslali další. Tři vážně popálení lidé jsou na popáleninových centrech v Praze a Brně.

Litomyšlská nemocnice přijala sedm zraněných, z toho dva středně těžce zraněné. Svitavská nemocnice ošetřuje osm lehce zraněných. Jeden středně těžce zraněný pacient je v pardubické nemocnici. "Středně těžká a lehká zranění způsobila například tlaková vlna," nastínil mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Pavel Kožený.

Na místě bylo deset sanitních vozů a tři vrtulníky. Kvůli sérii výbuchů byl aktivován traumatologický plán, kdy nemocnice a záchranná služba pracují v režimu mimořádné události, neboť rozsah zraněných přesahuje lokální možnosti. Podle Koženého byl odvolán krátce po 14:00.

Podle hasičů je situace na místě stabilizovaná. Objekt s trhavinami dál hoří, ale je izolovaný od ostatních. "Z bezpečné vzdálenosti objekt monitorujeme, i svrchu ho kontroluje policejní vrtulník. Budeme čekat, až to vyhoří," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský. Dobu nelze podle něj odhadnout, hlavní slovo budou mít pyrotechnici a policie.

Událostí se zabývá Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Inspektoři na místě čekají, až jim bude uvolněn prostor na ohledání místa, řekl ČTK mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

Krajský úřad havarijní plány podniků s obdobnou výrobou schvaluje, další zajištění areálu možná nebudou potřeba. "Havarijní plán objektu s takovými mimořádnými událostmi počítá, my pravidelně kontrolujeme, zdali existuje, zdali je aktuální," řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

V září 2015 v areálu Poličských strojíren vybuchlo v hale 320 tun střelného prachu. Střecha haly při explozi odletěla víc než 50 metrů. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda činila 14 milionů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt. Možné spáchání trestných činů obecného ohrožení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti se nepotvrdilo.

Poličské strojírny byly založeny pod názvem První vojenská muniční továrna roku 1920. Původně se výroba orientovala především na ruční granáty a dělostřelecké střelivo. V roce 1958 se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov a rozvinula se i strojírenská výroba, dnes produkuje pneumatické systémy a prvky a technologie pro měření a čerpání tekutin. V květnu 1992 se Poličské strojírny přeměnily na akciovou společnost, v současnosti je jediným akcionářem společnost STV Invest.

V roce 2007 v Poličských strojírnách vybuchl granát při likvidaci armádní munice. Výbuch vážně zranil ženu, další dva pracovníci byli zraněni lehce.