"Jediným objektivním důkazem je, že dítě zemřelo udušením. Nicméně tam nejsou žádné stopy, ze kterých by se dal odvodit mechanismus udušení," zdůvodnil zproštění obžaloby soudce Eduard Ondrášek. Znalec u soudu podle Ondráška navíc připustil i verzi, že dítě zemřelo nešťastnou náhodou poté, co obžalovaná žena při kojení usnula a novorozence zalehla. Soud proto kvůli těmto pochybnostem rozhodl ve prospěch obžalované.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla.

Podle obhájce bylo úmrtí novorozence v říjnu 2014 nešťastnou náhodou. Žena podle něj při vyšetřování spolupracovala s policií a nesnažila se okolnosti úmrtí dítěte maskovat. Obhájce připomněl, že se dobrovolně podrobila výpovědi na detektoru lži, odevzdala kriminalistům svůj mobilní telefon a zbavila mlčenlivosti lékaře.

Státní zástupkyně Daniela Komárová pro obžalovanou požadovala nejméně 16 let vězení, protože se podle ní podařilo vytvořit ucelený řetězec důkazů, že žena dítě udusila záměrně. Pravdivost výpovědi obžalované podle státní zástupkyně zpochybnily i její fyziologické reakce při výslechu na detektoru lži.

Komárová upozornila, že podle znalců dítě nemohlo být udušeno při poloze kojení, kterou ve výpovědi uvedla žena. Experti ve svých posudcích poukázali na to, že žena často lže, neměla cit ke svým dětem, s jejichž přítomností ve svém životě prý nepočítala.

O tom, zda se proti verdiktu krajského soudu odvolá, není Komárová zatím rozhodnuta. "Jenom tady z toho stručného odůvodnění, které je prováděno v jednací síni, nelze úplně dokonale podchytit procesní stránku věci, kterou namítala obhajoba. Vyjádříme se poté, co nám bude doručeno písemné odůvodnění rozsudku," uvedla.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 na ubytovně v Přerově. Podle obžaloby žena chlapci v úmyslu jej usmrtit zakryla dýchací cesty. Čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy při kojení usnula. Zanedbala tak prý jeho péči. "Úmyslně jsem jeho smrt nezpůsobila. Prostě jsem upadla do tvrdého spánku, hlavičku měl u prsu a asi nemohl dýchat," řekla policistům.

Žena uvedla, že se vzbudila ve chvíli, kdy bylo dítě již promodralé a oživit se jí ho už nepodařilo. Šla proto spát, aby prý nespáchala sebevraždu. Když se vzbudila, donesla mrtvolku dítěte na vrátnici. Stíhána byla nejprve za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin později překvalifikovali na vraždu.