Nepravomocný verdikt za padělání a podvod padl před měsícem, oba Slováci si tehdy ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Soud jim oběma uložil také trest vyhoštění. Blažek přijde o padělatelské vybavení - tiskárny, sítotiskové rámy, barvy a další potřeby.

Trestnou činnost oba muži páchali v letech 2010 až 2014. Podle znalce padělky patřily k nejzdařilejším za poslední roky. Měly většinu ochranných prvků.

Padělatelská dílna sídlila na Slovensku, rozsudek zmiňuje nejčastěji Trnavu. Bankovky pak vypouštěli šestatřicetiletý Blažek se čtyřiatřicetiletým Stoklasou do oběhu na různých místech Moravy a Čech. Například nakupovali v supermarketech a nechávali si vracet pravé peníze. Množství bankovek se ale do oběhu dostalo také jinou, nezjištěnou cestou.

Blažek přiznal jen část vytýkaných skutků. Tolik bankovek by prý ani nestihl vyrobit. Zvládal maximálně dvě za den. Podle znalce ale většina zachycených bankovek pocházela z jediné dílny.

Rozsudek zmiňuje stovky bankovek v hodnotě 500 a 1000 korun. Nominální souhrnná hodnota všech padělků se pohybovala kolem milionu korun. Blažek prý navíc Stoklasovi radil při padělání švýcarských franků.