"Informace (o propuštění na svobodu) jsou pravdivé. Byli tam, viděl jsem je," řekl agentuře AFP místní policejní velitel Junpikar Sitin, podle kterého neznámí muži dopravili Indonésany do sídla guvernéra na ostrově Jolo, kde mají islamisté své základny. O zdravotním stavu námořníků sice neměl podrobnější informace, nicméně ujistil, že se Indonésané mohli u guvernéra nasnídat. Policejní náčelník tvrdil, že neví, zda za unesené bylo zaplaceno výkupné.

Minulý týden filipínští islamisté zavraždili kanadského rukojmího poté, co za něj nedostali požadované mnohamilionové výkupné. Filipínská armáda našla uříznutou hlavu. Obětí se stal 68letý John Ridsdel, kterého extremisté ze Skupiny Abu Sayyafa unesli loni v září v jednom z letovisek na jihu země společně s ještě jedním Kanaďanem, Norem a Filipínkou. Radikálové žádali v přepočtu 21 milionů dolarů za každého z nich, později částku snížili na 6,4 milionu.

Povstalci ze Skupiny Abu Sayyafa podporují teroristickou síť Al-Káida a také bojovníky Islámského státu na Blízkém východě. Skupina je obviňována z celé řady únosů za výkupné a také z pumových útoků a vražd, jimiž terorizuje Filipíny více než dvě desetiletí. Výkupné v minulosti často dostávala, díky čemuž se pak lépe vyzbrojovala. Filipínské úřady tuto praxi vyhodnotily jako kontraproduktivní, když selhaly všechny snahy o uzavření mírové dohody. Filipínský prezident slíbil tento týden "zneškodnit" extremisty, jejichž počet se odhaduje sice jen na několik stovek, nicméně až dosud dokázali přežít řadu armádních ofenzív, podporovaných Spojenými státy.