Nyní jednasedmdesátiletý Sirhan si v kalifornské věznici odpykává trest doživotního vězení. Komise po téměř tříhodinovém slyšení, na němž se za Sirhanovo propuštění přimlouval i jeden z mužů postřelených během atentátu, nakonec rozhodla, že si Sirhan stále dostatečně neuvědomuje závažnost svého činu.

"Tento zločin měl dopad na celý národ a odvažuji se říci, že i na celý svět," uvedl člen komise Brian Roberts. "Byla to politicky motivovaná vražda nadějného demokratického prezidentského kandidáta," dodal.

Sirhan při slyšení zopakoval, že si nevzpomíná na okamžik, kdy v létě 1968 v hotelu Ambassador v Los Angeles Roberta Kennedyho zavraždil. Další slyšení o jeho předčasném propuštění se uskuteční za pět let.

Senátor Kennedy, jehož starší bratr a prezident John Fitzgerald Kennedy zahynul při atentátu v roce 1963, v době vraždy usiloval o zvolení do Bílého domu. V létě 1968 zvítězil v demokratických primárkách v klíčové Kalifornii a již se zdálo, že jeho úspěchu nebude stát nic v cestě.

Sirhan údajně "Bobbyho" Kennedyho zastřelil kvůli podpoře Izraele v šestidenní válce. Robert Kennedy zemřel ve věku 42 let na následky střelných zranění den po útoku, 6. června 1968.