Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruce pryč od prezidentových povlaků! Někdo krade z Bidenova letadla suvenýry

Autor: Daniel Kraus - 
1. dubna 2024
17:26

K až anekdotové příhodě došlo nedávno na palubě letadla Air Force One, ve kterém létá americký prezident Joe Biden. Někteří z cestujících se totiž rozhodli z „kanceláře v oblacích“ vzít domů pár suvenýrů. A to hned několikrát! Zašlo to až tak daleko, že byl Bílý dům nucen oficiálně vyzvat novináře, aby věci z paluby přestali krást.

Při kontrole inventáře letadla Air Force One po Bidenově únorové návštěvě západního pobřeží USA se zjistilo, že v jeho novinářské sekci chybí několik předmětů. Mezi nimi např. povlaky na polštáře s prezidentskou pečetí, skleničky nebo talíře se zlatými obroučkami.

Bílý dům proto musel upozornit, že odnášení předmětů z letadla je zakázané. Dokonce rozeslal e-mail, v němž varuje, že takové chování vrhá špatné světlo na tzv. press pool – tedy skupinu novinářů, kteří s prezidentem cestují - a musí proto přestat.

Novináři někdy dostávají jako suvenýr malé balíčky čokolády M&Ms ozdobené pečetí a podpisem prezidenta. „Možná vás to překvapí, ale jsou to obyčejné M&Ms, akorát v pěkné krabičce,“ řekl britskému BBC zpravodaj Hlasu Ameriky v Bílém domě Misha Komadovsky.

Brát si předměty s logem Air Force One, včetně příborů a ručníků, je podle něj běžné už léta. On sám prý už nashromáždil „nenápadnou“ sbírku ze svých cest prezidentským letadlem.

„Nikoho jsem tím neztrapnil a ani se nedopustil žádného přestupku,“ dodal a s usměvem ukázal na papírový kelímek s logem Air Force One, který podle něj „prostě zapomněl vyhodit“.

Kancelář v oblacích

Air Force One, kterému Bílý dům říká prezidentova kancelář v oblacích, má asi 372 m² rozprostřených po třech podlažích. Impozantní vybavení zahrnuje rozsáhlé apartmá pro prezidenta, lékařskou stanici s operačním stolem, konferenční a jídelní místnost, dvě kuchyně pro přípravu jídla, které mohou najednou nasytit 100 lidí, a vyhrazené prostory pro tisk, VIP osoby, ochranku a sekretářky.

Letoun je klasifikován jako vojenské letadlo, které je navrženo tak, aby odolalo leteckému útoku. Je také schopno doplňovat palivo ve vzduchu, což mu umožňuje letět neomezeně dlouho - což je v případě nouze důležité.

Air Force One je také vybaven zabezpečeným komunikačním zařízením, které umožňuje, aby letadlo fungovalo jako mobilní velitelské centrum. Prezident sedí vpředu, zatímco novináři jsou usazeni v zadní části letadla.

Čtenáři letoun mohou znát z kultovního amerického filmu Air Force One s Harrisonem Fordem. Na palubě také např. skládal prezidentský slib prezident Lyndon Johnson, krátce po zavraždění Johna F. Kennedyho v Dallasu.

Video  Zelenskyj v USA: Bidenovi přivezl dárek od hrdinského vojáka.  - reuters
Video se připravuje ...