Kdy přijde Rittig před Městským soudem v Praze na řadu, není zatím zřejmé.

Na programu líčení soudkyně Kateřiny Radkovské je výslech obžalovaného jednatele účetní firmy Peskim, advokáta Petra Michala. Firma plnila zadání v byznysu od Rittiga a jeho obchodního partnera a dalšího obžalovaného, právníka a podnikatele Petera Kmetě. Mezi obžalovanými je také Michalův bratr David, právník z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a partners), jejímiž klienty jsou rovněž Rittig s Kmetěm.

"V souvislosti s touto kauzou jsem nikoho neřídil. Nepodílel jsem se na obchodních rozhodnutích, na tom absolutně trvám. Nikdy jsem nekontroloval žádná plnění. Obvinění je účelové, aby se hodilo do příběhu obžaloby," řekl Michal soudu.

Soudkyně Radkovská vyslechla od minulé středy, kdy začalo hlavní líčení, většinu obžalovaných. Zbývá Kubiska, jehož výpověď je jedním z pilířů obžaloby, Rittig má na lavici obžalovaných poslední místo. Po vyslechnutí obžaloby byl z jednání omluvený, nyní dorazil na výslech spolupracujícího obviněného. Délka Kubiskova výslechu ukáže, jestli přijde Rittig na řadu ještě dnes, nebo v dalších dnech.

Obžalovaní se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Peníze prý putovaly k Rittigovi díky smlouvám Kmeťovy karibské firmy Cokeville Assets (CA) s OCh na poradenství, které ale bylo podle policie fiktivní. Škodu způsobenou firmě spočítal žalobce na 19,977.318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,720.040 a "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,306.010 korun.

Kromě Rittiga, Kmetě, bratrů Michalů a Kubisky jsou obžalovaní dva zakladatelé OCh Michal Urbánek a Kamil Jirounek, šéf výroby ve firmě Radomír Kučera, Michalů kolegyně a partner kanceláře MSB Legal, advokátka Karolína Babáková a bývalá účetní Peskimu (nyní Oil and Technologies) Jana Šádková. Většině obžalovaných hrozí až desetileté vězení.