Hasiči se podle Svobody postupně vracejí na základny, část zůstane na místě přes noc. Bude se čekat na ráno, jak bude situace vypadat. Oheň se může šířit kořeny stromů.

Událost byla oznámena v pondělí po 16:30. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, zasažené území u Chrášťan a Olešné rozdělili na čtyři úseky a přivolali na pomoc kolegy z dalších čtyř krajů. Jeden ze zasahujících hasičů se v pondělí večer nadýchal kouře a byl celkově vyčerpán. "Přijela pro něj záchranná služba a odvezla ho na internu na pozorování," uvedl Svoboda.

Dnes u požáru zasahovalo kolem 50 profesionálních i dobrovolných jednotek. Dopoledne hasiči hovořili o 60 hektarech zasažené plochy, během dne toto číslo zvýšili. "Navýšilo se to na 100 hektarů," uvedl Svoboda. Vodu k ohni dopravovaly desítky cisteren, vrtulník s takzvaným bambi vakem i velkokapacitní čerpadlo s třemi kilometry hadic. Štiplavý kouř byl podle fotoreportéra ČTK cítit kilometry daleko. Podle Svobody zásah naštěstí nekomplikoval vítr.

Příčinou byla podle mluvčího mechanická závada na kombajnu. "Zřejmě se dostal nějaký cizí předmět do žací lišty kombajnu, vznikla jiskra a začalo hořet pole a následně les," uvedl.

V Chrášťanech dnes panoval čilý ruch. Každou chvíli tudy projížděla hasičská auta, k vidění byla i starší technika. Doprava byla v postižených místech řízena kyvadlově. "Hasičům patří obrovské poděkování, protože se rvou nejen s ohněm, ale i s tím příšerným vedrem," řekla ČTK starostka Chrášťan Jana Tlapáková. Lesy zasažené ohněm mají podle ní soukromé vlastníky a část bude i podle ní obecní či Lesů ČR.

Požár u Olešné je zřejmě největším lesním požárem v Česku v letošním roce a jedním z nejrozsáhlejších v posledních letech. Letos kromě Rakovnicka zasáhl požár například velkou lesní plochu, přibližně 16 hektarů, v Mikolajicích na Opavsku. Koncem července tam s ohněm bojovalo osm desítek hasičů.

Asi největším lesním požárem v Česku nejméně za posledních deset let byl požár u Bzence na Hodonínsku, v oblasti zvané Moravská Sahara, na jaře 2012. Oheň tehdy zničil zhruba 165 hektarů lesa a státní firmě Lesy ČR vznikla škoda 27 milionů korun. Příčinu vzniku požáru se policistům nepodařilo odhalit. Dalším velkým neštěstím z předchozích let byl požár v Brně-Sadové v září 2008, kdy lehlo popelem 90 hektarů lesní školky a plochy s náletovými dřevinami. Nejčastěji se ale objevují požáry lesů o rozsahu pouze v jednotkách hektarů či menším.