"Cvičení bylo spuštěno na základě nahlášení zvýšených úhynů slepic a snížené snůšky vajec. Inspektorky z krajské veterinární správy přijely do chovu, posoudily situaci a usoudily, že by mohlo jít o nebezpečnou nákazu," popsala Slepičková scénář cvičení. "Po potvrzení viru byla vydána mimořádná veterinární nařízení pro chovatele a obce v tříkilometrovém okruhu kolem ohniska, což je ochranné pásmo," dodala.

V případě skutečné nákazy by muselo být nařízeno utracení všech ptáků a drůbeže v chovu, kde nákaza vypukla, což je u chovu Mavex Cheb v Plesné až 120.000 slepic. Drobní chovatelé ptactva a drůbeže v ochranném pásmu by museli svá zvířata ukrýt do vnitřních prostor, aby se eliminovalo riziko nákazy od volně žijících ptáků. V opačném případě by i tato zvířata musela být utracena. Při simulaci během cvičení bylo oxidem uhličtitým usmrceno 150 slepic.

Tím ale potřebná opatření nekončí. "Kromě samotné drůbeže musí být zlikvidována i veškerá vejce snesená během sedmi dní před zaznamenáním nákazy. Častou už jsou distribuovaná do různých míst, jedná se tedy o jednu z nejkomplikovanějších záležitostí. Z chovu takového rozsahu by muselo být zničeno zhruba 500.000 až 700.000 vajec," uvedla Slepičková.

Plesná navíc leží prakticky na hranici s Německem, zalarmována by tak musela být i německá strana. Na místě zasahovali kromě veterinářů také policisté, vojáci a hasiči. "Hasiči pomáhali s vynášením nakažených slepic a jejich likvidací, zároveň zapůjčili ochranné obleky, bez nichž do zóny ohniska nelze vstoupit. Prováděli jsme také dekontaminaci, a to jak osob, tak veškeré techniky, která prošla postiženou oblastí," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Do cvičení se zapojily i neziskové organizace Člověk v tísni a Červený kříž. Prováděly monitoring výskytu ptáků a drůbeže u drobných soukromých chovatelů v obci. "Sama postižená obec na takový průzkum nemá kapacity, tak si obvykle musí najmout tyto organizace," doplnila Slepičková.

Česká republika zažila skutečnou nákazu ptačí chřipkou v roce 2007, kdy byla v okolí Hradci Králové zaznamenána celkem čtyři ohniska.