Incident se stal 13. prosince v Holušické ulici. Přepadená třiadvacetiletá dívka se vracela nočním autobusem z pátečního večírku v centru metropole a cestou začala mít pocit, že ji někdo sleduje. Přesto se rozhodla překonat sama vzdálenost od zastávky k domu. Když se chystala otevřít vchodové dveře, pronásledovatel ji dostihl.

"Zeptal se mě, kam jdu. Řekla jsem, že domů, a on odpověděl, že domů nejdu, že půjdu s ním," vylíčila dnes počátek střetu s útočníkem. Mladík ji povalil na zem, několikrát ji udeřil, a poté, co začala křičet, ji škrtil. "Cítila jsem, že se nemohu nadechnout ani křičet, a postupně jsem ztratila vědomí," vzpomínala.

Probrala se na jiném místě, protože útočník ji mezitím poponesl o kus dál. Doběhla k domovním zvonkům, kde se snažila vzburcovat sousedy, a když se k ní muž znovu přiblížil, rozhodla se na něj sama zaútočit. Při tom ztratila rovnováhu a spadla ze schodů, kde zůstala ležet. Útočník pak z místa utekl a dívka se schovávala mezi zaparkovanými auty, dokud nepřijela policie a záchranná služba.

Z útoku vyvázla se zlomeným nosem, monokly a modřinami. Soudkyni dnes tvrdila, že jí trestný čin do života nijak výrazněji nezasáhl a že nepotřebovala ani pomoc psychiatra. Připustila ale, že od napadení by už nikdy nešla domů sama, vždy si objednává taxi.

Policie na základě kamerových záznamů z místa činu od počátku pátrala po Asiatovi. Psycholog Jiří Klose uvedl, že pětadvacetiletý Quang je nezdrženlivý, impulzivní a egocentrický a po požití alkoholu agresivní vůči ostatním. "S vysokou pravděpodobností je sexuálním sadistou. Jeho resocializace je problematická a téměř vyloučená, a pokud nebude sadismus léčen, řekl bych i zcela vymizelá," prohlásil.

Hlavní líčení bude pokračovat v červenci, kdy se ke Quangovi vyjádří další soudní znalci.