Jeden zadržený ze squatu Cibulka dostal ve zkráceném soudním řízení dvouměsíční podmíněný trest. Devětadvacetiletý muž podal proti rozhodnutí odpor, případ se bude řešit v hlavním líčení, řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Za neoprávněný zásah do práva k domu mu hrozí až dva roky vězení nebo pokuta.

Podle Procházky bylo při středečním zásahu proti squatterům na místě 130 policistů. Důvodem bylo to, že je Cibulka rozsáhlý objekt a policisté chtěli zamezit tomu, aby se do něj nevraceli zpět lidé, kteří jej za dohledu policie opustili. Dalšími důvody bylo to, že tam podle informací policie mělo být 50 až 70 neoprávněných obyvatel a také špatné zkušenosti z dřívějších podobných zásahů proti obyvatelům squatů.

Zásah se uskutečnil kvůli tomu, že majitel nemovitosti podal na squattery trestní oznámení. Podle Procházky se odehrál tak, že policie nejprve vyzývala squattery, aby objekt opustili. Pro opuštění nemovitosti podle něj měli dostatek času. Lhůtu jim policisté několikrát prodloužili, protože většina squatterů na výzvu policie přistoupila a požádala o další čas, aby si mohli zabalit věci.

V objektu bylo nakonec podle Procházky 30 lidí, proti čtyřem museli policisté použít donucovací prostředky. "Provedení zákroku považuji z dostupných materiálů v souladu s předpisy a zákonem o policii," uvedl Procházka.

Policie přivolala také hasiče a záchrannou službu. "Důvodem tohoto opatření bylo, že se čtyři osoby nacházely ve věži nemovitosti, která je několik metrů nad zemí, a případným pádem by mohly být ohroženy na zdraví či životě," dodal mluvčí policie Tomáš Hulan.

Se čtveřicí komunikoval policejní antikonfliktní tým a vyjednavač. Squateři ale odmítali odejít, a policie proto podle Procházky zakročila pomocí chvatů a slzotvorných prostředků. Při zákroku se několik lidí lehce zranilo, podle policie to byly oděrky. "Jelikož si tři osoby stěžovaly na bolesti v oblasti trupu, záchranná služba je převezla k ošetření do nemocnice, odkud byli následně propuštěni," dodal Procházka.

Policie proti squatterům zasahovala několik hodin a už během zásahu se začaly množit spekulace ohledně jeho přiměřenosti. Pochybnosti vyjádřili i politici. Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) řekl, že je nezbytné prověřit zákonnost akce a vyzval policii ke zveřejnění videozáznamu.

Procházka řekl, že zásah nejdřív vyšetří odbor vnitřní kontroly, jehož členové byli na místě. Zda policie poskytne záznam akce, je podle něj předčasné předvídat. "Pokud někdo shledá, že byl porušen právní předpis, tak se bude věc řešit kázeňsky, v případě trestného činu policisty ji prošetří Generální inspekce bezpečnostní sborů, která to má v kompetenci," upřesnil.

Policie podle něj o zásahu informovala vedení radnice Prahy 5 a magistrátu podle standardně nastavených pravidel, kterými jsou sms zprávy. "Hovořil jsem osobně s panem Matějem Stropnickým po telefonu, sdělil jsem, že na místě probíhají ještě úkony a jakmile budu mít další vypovídající informace, předám mu je. Třikrát jsem se pokoušel dovolat, nedovolal jsem se," dodal Procházka. Zprávy o akci prý průběžně předává hlavně také policejnímu prezidentovi.

Historie usedlosti Cibulka sahá do 14. století. Je však dlouhou dobu neudržovaná. Od roku 2006 byla usedlost v nabídce realitních kanceláří, její cena se postupně snižovala ze 150 na 130 milionů korun. Náklady na rekonstrukci jsou podle odhadů ještě vyšší.