Jádrem sporu jsou neautorizované citáty, které bez příslušného schválení použil Kohlův bývalý životopisec a jeden ze dvou autorů Heribert Schwan. Druhým autorem je Tilman Jens, se kterým se Kohl rovněž soudí.

Vrchní zemský soud v Kolíně nad Rýnem dnes potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, že citáty byly použity protizákonně, proto kniha nesmí do distribuce. Kohlovi právníci již dali na vědomí, že po nakladatelství Heyne-Verlag a obou autorech budou chtít milionové odškodnění.

Nahrávky s Kohlem pořídil Schwan při společných rozhovorech v letech 2001 a 2002. Na jejich základě měl původně memoáry zpracovat. Po dokončení jejich posledního, čtvrtého dílu ale došlo mezi oběma muži k roztržce a Kohl spolupráci se Schwanem ukončil. Schwan si pásky zpočátku ponechal, Kohl je ale nakonec získal a soud jejich užití zakázal. Za rozhodující tehdy označil soud skutečnost, že ve smlouvách s nakladatelstvími je za autora memoárů označován Kohl.

Schwan místo memoárů loni vydal spolu s Jensem knihu Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle, která vychází z nahrávek. V ní jsou zmíněná Kohlova kritická vyjádření o jeho oponentech a někdejších spolupracovnících. O současné kancléřce Angele Merkelové prohlásil, že při státních večeřích ani "neuměla jíst nožem a vidličkou". Prý ji několikrát musel upozornit, aby se ztišila. Christiana Wulffa, který kvůli sérii afér v roce 2012 po pouhých dvou letech opustil úřad německého prezidenta, označil za "velkého zrádce" a zároveň "nulu".

Helmut Kohl byl dlouholetý předseda křesťanských demokratů (CDU) a ve funkci kancléře, kterou zastával v letech 1982 až 1998, rozhodujícím způsobem přispěl k opětovnému sjednocení Německa.