Radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Nyní se bude obsazovat místo po Miladě Richterové, které končí šestiletý mandát začátkem října. Richterovou formálně navrhl před šesti lety poslanecký klub TOP 09 a Starostové místo poslanců kolem tehdejší vicepremiérky Karolíny Peake ze strany Lidem, která neměla ve Sněmovně kvůli nízkému počtu členů dolní komory oficiální frakci.

Nominaci bývalého člena ODS Štěpánka do RRTV, jenž byl v minulosti jejím členem i místopředsedou, kritizovali zástupci šestice iniciativ a profesních svazů, mezi nimi předsedové Syndikátu novinářů Adam Černý, Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček a Českého filmového a televizního svazu FITES Martin Vadas. V prohlášení, které obdržela ČTK, vyjádřili obavy v souvislosti s tím, že Štěpánek se podle nich "netají svojí snahou o zničení České televize".

Štěpánek si dnes stěžoval u RRTV i rady ČT na příspěvek o jeho osobě, který odvysílala Česká televize v neděli v pořadu Newsroom ČT24. Reportáž se mimo jiné zabývala 15 let starou kauzou prohrané arbitráže kvůli TV Nova a jeho tehdejším odvoláním z vysílací rady. Příspěvek jej měl podle jeho vyjádření před nynější volbou do RRTV dehonestovat a očernit nejen před veřejností, ale i před poslanci, kteří budou ve volbě rozhodovat. Mluvčí ČT Karolína Blinková dnes nechtěla stížnost komentovat.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Rada sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.