Isolit-Bravo mimo jiné jako první na světě vyvinula stavebního kolečko s elektromotorem zvané Motúčko, úspěšně ho vyrábí a prodává již devět let. Firma má divizi nástrojárna, lisovnu plastů, Motúčko, elektrospotřebiče a další. Má dva týmy výzkumníků, jedni se zabývají vývojem a vynalézáním, druzí studují nové technologie a posouvají výrobu do průmyslu 4.0.

"Tak nějak jsem si přál mít továrnu, kde se bude každý cítit jako doma. A to se podařilo. Dneska můžu v klidu říci, že naše továrna má duši. Jsou to všichni ti lidé, kteří tam se srdcem pracují," uvedl majitel společnosti Kvido Štěpánek.

Za celou dobu podnikání poskytla firma přes 50 milionů korun na dobročinnost, podporuje sport v Jablonném a také biatlon v nedalekém Letohradu. Firma má zhruba 550 zaměstnanců, roční obrat se pohybuje přes 1,1 miliardy korun, export činí 75 procent. Hlavními zákazníky jsou velké firmy zabývající se dodávkami do automobilového průmyslu, je také přímým dodavatelem pro Škoda Auto. Společnost se stala rovněž vítězem kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2018.

Druhé místo získala společnost Stapro vyvíjející software pro zdravotnictví. Třetí místo obsadila firma Phatec vyrábějící stroje pro zpracování technických textilií.

Vítězný živnostník Josef Fidler obnovil výrobu ručně tkané žinylky, což bylo typické hlinecké tkalcovské zboží od roku 1890 do začátku 80. let minulého století. Tkanina babičkovských šál je nyní držitelem několika významných ocenění. "Oživit zapomenutou technologii dalo neskutečnou práci, ale úsilí stálo za to. Vše probíhalo metodou pokus-omyl, rozbor a studium starých šál," uvedl Fidler.

Jediné místo, kde lze žinylky zakoupit a seznámit se s výrobou, je v jeho dílně. Žinylka hlinecké tkalcovství proslavila. Ve specializaci ručně tkané žinylky je Josef Fidler jediný v Evropě, kdo se této náročné technologii věnuje.

Druhou příčku mezi živnostníky v Pardubickém kraji obsadila cukrářka a zmrzlinářka Jana Novotná ze Slatiňan. Bronz získala její jmenovkyně Jana Novotná z Ústí nad Orlicí, která se věnuje čištění interiérů automobilů.