"Rizika poklesu v krátkodobém a střednědobém horizontu se zvýšila," uvádí dokument. Za hrozby budoucího ekonomického růstu text označuje mimo jiné zvýšené obchodní a geopolitické napětí, globální nerovnováhu a nerovnost. Rozvíjející se trhy jsou podle prohlášení lépe připravené, stále však čelí nestabilitě finančního trhu a možnému odlivu kapitálu.

Ministři potvrdili závěr vrcholné schůzky G20 z loňského roku, že obchod je motorem globálního růstu a mnohostranné obchodní smlouvy jsou velmi významné. Zdůraznili "nutnost rozšířit dialog s cílem omezit rizika a prohloubit důvěru".

Jednání v Argentině dominovala témata obchodu a měnových kurzů v situaci, kdy americký prezident Donald Trump v pátek obvinil Evropskou unii a Čínu z oslabování svých měn, aby tak získaly výhodu v obchodu. Bílý dům rovněž pobouřil evropské spojence zavedením cel na ocel a hliník a přinutil tím Evropskou unii k odvetě.

Americký ministr financí Steve Mnuchin se v Buenos Aires pokusil nabídnout Evropě a Japonsku nové smlouvy o volném obchodu, aby si podle agentury Reuters vytvořil páku pro obchodní spory s Čínou. Jeho francouzský kolega Bruno Le Maire ale návrh odmítl s tím, že Washington musí před jakýmkoli jednáním nejdřív zrušit cla na evropský dovoz.

Zástupce Evropy Hubert Fuchs nicméně zaujal smířlivější postoj. Zrušení cel není nutným předpokladem obchodních rozhovorů, řekl Fuchs a pochválil Mnuchina za "upřímný" přístup k jednání. Kanadský ministr Bill Morneau dokonce řekl, že Mnuchin nabízí "zrušení všech cel, bariér a dotací", což je prý skvělá, ale obtížně dosažitelná myšlenka.

Mnuchin dnes uvedl, že spojenci ze skupiny zemí G7 berou jeho návrh na zrušení všech vzájemných obchodních bariér vážně. Dodal, že Trumpova administrativa bude o této záležitosti jednat s Evropskou unií. Trump se ve středu setká se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Trumpovým obchodním postojem podle Mnuchina není protekcionismus, ale prosazování volného a spravedlivého obchodu pro USA. "Velmi podporujeme myšlenku, že obchod je důležitý pro světovou ekonomiku, musí však probíhat za spravedlivých a vzájemně výhodných podmínek," prohlásil ministr.

pmh jas irl ank