Podle dohody, kterou vyjednalo ministerstvo obchodu, ZTE zaplatí vysokou pokutu, změní manažerský tým a do vedení firmy dosadí americké dozorčí pracovníky. Ministerstvo poté zruší nařízení, kterým firmám USA zakázalo prodávat společnosti ZTE součástky a software.

Čínská ZTE byla od americké technologie odříznuta na sedm let za porušování sankcí USA uvalených na Írán a KLDR. Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že do těchto zemí nelegálně dodávala americké zboží a technologie. Na pokutách už kvůli tomu v USA zaplatila 890 milionů dolarů (zhruba 19,6 miliardy Kč) a podle agentury Reuters USA nyní firmě vyměřily až 1,3 miliardy dolarů. Americké podniky podle odhadů dodávaly 25 až 30 procent součástek využívaných v zařízeních ZTE.

Trumpova administrativa usilovala o dohodu o ZTE oplátkou za ústupky v jednání o vzájemném obchodu. Pravděpodobně se však setká s ostrým nesouhlasem v Kapitolu, kde přední zákonodárci na Bílý dům apelovali, aby ve věci ZTE neustupoval a zohlednil otázky vymáhání práva a otázky národní bezpečnosti. Čínská vláda ale jasně uvedla, že umožnění činnosti ZTE je podmínkou pro pokračování obchodních rozhovorů a že pokud zákaz nebude zrušen, americké společnosti působící v Číně se mohou setkat s odvetou, píše NYT. Jednání ministra obchodu Wilbura Rosse je plánováno na příští týden.

ZTE patří mezi největší výrobce telekomunikačních zařízení na světě. Ve Spojených státech je firma jedním z největších dodavatelů chytrých telefonů, které od ní odebírají američtí mobilní operátoři AT&T, T-Mobile US a Sprint.