"Rosatom kategoricky odmítá spekulace, že změny složení místní struktury vlastnictví v projektu Akkuyu mají nějaký vliv na časový harmonogram realizace," uvedla firma v prohlášení. Rosatom dodal, že dělá vše, aby urychlil výstavbu prvního bloku podle přísnějších bezpečnostních předpisů a splnil požadavek vlády na zahájení provozu prvního reaktoru v roce 2023.

Rusové chtějí prodat 49 procent v projektu místním firmám. Podle zprávy z počátku měsíce Rosatom zvažuje za partnery čtyři turecké společnosti, ale dosud se ve vyjednávání příliš nepokročilo. Minulý měsíc Rosatom oznámil, že vyjednává s tureckou státní energetickou společností EUAS.

Komplex o čtyřech reaktorech s celkovým výkonem 4800 megawattů má snížit závislost Turecka na dovozu energie. Projekt za 20 miliard dolarů (414 miliard Kč) by měl uspokojovat šest až sedm procent spotřeby elektrické energie v Turecku. Rosatom se dohodl s Tureckem na výstavbě už v roce 2011 a první reaktor měl být podle původních plánů spuštěn v roce 2019. Projekt ale narazil na odklady, a byl dokonce pozastaven, když Turci v listopadu 2015 sestřelili nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér zapojený do operací v Sýrii.

Turecko naprostou většinu své spotřeby energie dováží, což pro něj znamená roční náklady zhruba 50 miliard dolarů. V roce 2014 podepsala Ankara dohodu o výstavbě druhé jaderné elektrárny s konsorciem japonských společností Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francouzskou GDF Suez.